Tautas medicīna. Jēdziens, kas plaši tiek izmantots, lai apzīmētu alternatīvu mediķu nozīmētajai ārstēšanai. Ko parasti saprot ar tautas medicīnu? Tās ir pieredzes ceļā sakrātas zināšanas un uz tām balstīta rīcība, kuras mērķis ir saglabāt veselību un ārstēt slimības. Informāciju par to parasti saņemam no senajiem avotiem un viens no otra. Tautas medicīna, pretēji pierādījumos balstītajai medicīnai, balstās novērojumos. Piemēram, dziednieks ir novērojis, ka, dzerot kāda auga uzlējumu, cilvēkam kļūst labāk, tāpēc uzskata, ka augs ārstē slimību. Taču mūsdienu medicīnā šis process ir daudz sarežģītāks – lai izveidotu efektīvas zāles, ir nepieciešami ilgstoši pētījumi un pierādījumi. Tautas medicīnas tradīcijas ir stipras visās Eiropas valstīs, tajā skaitā arī Latvijā, un to pielieto plašam slimību klāstam – sākot no iesnām un beidzot ar nopietnām diagnozēm, piemēram, vēzi.

Kā apliecina nodibinājuma "O Fonds" eskpresaptauja par onkoloģisko slimnieku gatavību izvēlēties tautas medicīnas līdzekli, 5% ir gatavi dot priekšroku sulu kūrēm. Tas nav daudz, bet aiz katra gadījuma stāv kāda reāla cilvēka dzīvība.

Tāpēc rakstu sērijā "Vēzis un tautas medicīna" nodibinājums "O Fonds" skaidros, vai alternatīvām ārstniecības metodēm tiešām ir potenciāls. Par to, vai sulu kūres var tikt izmantotas kā pamata vai papildu metode cīņā ar onkoloģiskajām saslimšanām, konsultēs onkologs ar gandrīz 40 gadu darba pieredzi onkoloģijā, Latvijas onkoloģijas centra Paliatīvās aprūpes nodaļas vadītājs Vilnis Sosārs.

Kas ir sulu kūres?

Sulu kūres, angliski zināmi kā "juicing", ir svaigi spiestu augļu un dārzeņu sulu lietošana uzturā ar mērķi izveseļoties. Šādu sulu diētu ietur no dažām dienām līdz pat vairākiem mēnešiem. Dažreiz cilvēki izvēlas pārtikt tikai un vienīgi no sulām, citu reizi tās ir papildinājums pamata ēdieniem. Sulas satur vērtīgas vielas – antioksidantus un šķiedrvielas. Tiek pieņemts, ka tās var izārstēt vēzi.

Vilnis Sosārs stāsta: "Onkoloģijā un paliatīvajā aprūpē sulu kūres tiek izmantotas reti, un ārsti tās neiesaka, jo tām īsti nav pamatojuma. Visbiežāk pacienti tās pielieto paši, izlasot par tām populārzinātniskajā literatūrā vai interneta avotos, vai saņemot ieteikumus no saviem paziņām."

Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Vai sulu kūres tiešām ārstē vēzi?

Tautās klīst daudz leģendu, tāpēc atbildi uz jautājumu, vai sulas spēj ārstēt, jāmeklē zinātniskajā literatūrā. Diemžēl pētījumos nav aprakstīts neviens gadījums, kas apliecinātu, ka tās ārstē vēzi. Taču šādi apliecinājumi ir atrodami blogos un tiešsaistes medijos. Latvijā, piemēram, aicinājumi uz sulu kūrēm vērojami ģimenes foruma Calis.lv sadaļas "Citāda veselība" lietotāju diskusijās. Šī gada martā ir izcēlies skandāls par pašmāju "Instagram" zvaigzni, kas saviem sekotājiem tirgoja sulu. Tā solīja iznīcināt gan vēzi, gan tā metastāzes. Savukārt ASV auditoriju skaļi uzrunājis blogu autors Kriss Varks, apgalvojot, ka tieši sulas dziedēja viņa ļaundabīgo audzēju.

Informācijas pārbaude vai nu nonāk strupceļā – persona, kas šķietami izveseļojusies, nav atrodama vai nesniedz intervijas, vai arī atklājas, ka bez sulām tika pielietotas arī ierastas ārstēšanas metodes. Piemēram, augstākminētajam blogu autoram ļaundabīgs audzējs tika izoperēts, taču savos stāstos viņš to noklusē.
Bieži vien nākas saskarties ar neprecīzi uzstādītu diagnozi – pašam pacientam likās, ka ir notikusi brīnumaina izdziedināšanās, taču patiesībā tā bija diagnostikas kļūda.

"Bez pamatārstēšanas, piemēram, operācijas, staru vai ķīmijterapijas atbilstoši indikācijām, sulu kūrēm īpašas nozīmes nav. Tieši otrādi, tā var nokavēt ārstēšanai vispiemērotāko brīdi, un audzējs tālāk izplatās lokāli, kā arī dod attālas metastāzes. Tad diemžēl speciālā terapija vairs nespēj palīdzēt," uzsver Dr. Sosārs.

Tātad, pievēršoties sulu kūrēm, var zaudēt pacientam tik ļoti svarīgo laiku.

Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Vai sulu kūres var kaitēt?

Kāpēc sulu kūres liekas pievilcīga metode? Pretēji ķīmijterapijai vai staru terapijai, tā šķiet vienkārša, saprotama un saudzīga. Ja esi vīlies veselības aprūpes sistēmā un izcietis smagus terapijas blakusefektus, vēlme izmēģināt brīnumlīdzekli ir saprotama. Taču onkologa skatījumā metode nemaz tik saudzīga nav. "Uzturam onkoloģijā ir jābūt sabalansētam, proti, pietiekošā daudzumā gan ogļhidrātiem, taukiem un olbaltumvielām, kā arī vitamīniem un mikroelementiem. Onkoloģisko slimību gadījumos vispirms zūd tauki, tad noārdās muskuļu proteīni. Pacienti zaudē svaru, un tas būtiski ietekmē dzīvildzi. Iestājas patoloģiskais metabolisms jeb katabolisms – dažādu audu noārdīšanās. Ielaistos gadījumos tas ir neatgriezenisks process. Tādējādi, jebkurš uztura ierobežojums vai disbalanss to vēl vairāk paātrina," skaidro Sosārs.

Ko tas nozīmē? Slimība liek zaudēt svaru, taču sulas zaudēto nekompensē. Un ar samazinātu svaru atveseļošanās process ir daudz lēnāks.
Taujāts, vai sulu kūrēm varētu būt cits pielietojums, Dr. Sosārs atzīst: "Pacientiem ar progresējošu audzēju novēro arī mazāku uztura patēriņu. Vairāk tiek lietoti šķidrumi un sulas šeit lieti noder kā papildu enerģijas avots, ja ir to panesamība garšas ziņā." Proti, ja ir pavisam slikti, un pacients nespēj ieēst, sulas var palīdzēt nodrošināt viņu ar nelielu enerģijas daudzumu.

Secinājumi?

Lai arī svaigi spiestas sulas var tikt izmantotas brīdī, kad pacientam ir mazāks uztura patēriņš, izārstēt vēzi ar šo tautas medicīnas metodi nav iespējams. Vēzis ir sarežģīta slimība, ko ietekmē daudzi cēloņi un faktori. Katram vēža veidam nepieciešama sava terapija, pētījumi un atklājumi. Viens universāls līdzeklis, kas izārstēs visas onkoloģiskas saslimšanas, šobrīd neeksistē.

--

Nodibinājuma "O Fonda" misija ir mazināt vēža postošo ietekmi Latvijas sabiedrībā. Fonds ir dibināts 2005. gada 22. aprīlī, un kopš 2017. gada uzsāka aktīvu sadarbību ar pieredzējušiem jomas speciālistiem diagnostikas, zinātnes, ārstniecības un paliatīvās aprūpes jomā. Vairāk informācijas: ofonds@ofonds.lv

Raksts tapis ar Rīgas Domes Labklājības departamenta līdzfinansējumu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!