Foto: Shutterstock
Globālas krīzes allaž ir bijušas sazvērestības teoriju izplatītāju un piekritēju "ražas laiks" – kāds meklē ātrus un vieglus izskaidrojumus sarežģītām problēmām, kāds grib atrast vainīgos, cits apzināti pulcē sev atbalstītājus. Kopumā pret viltus ziņām jāizturas nopietni – tās atsevišķos gadījumos nav vis tikai nekaitīgi maldi, bet var novest arī pie nepatīkamām sekām reālajā dzīvē. Taču laiku pa laikam, lasot kārtējo sazvērestību teoriju "atklājumu", ir grūti nepasmaidīt.

Tā ir arī šajā gadījumā ar tīmeklī pagājušā gada izskaņā izplatītu apgalvojumu, ka no "Pfizer" un "BioNTech" izstrādātās vakcīnas pret Covid-19 "izvilkts" 5G čips, un nu atklātībā nonākusi čipa elektriskā shēma – elektriskās ķēdes grafisks attēlojums. Nevar izslēgt, ka šis sācies kā apzināts joks, kuru pēc tam pārķēruši daži sazvērestību piekritēji, bet katrā gadījumā stāsts ir visai amizants.

Informācija plašu ievērību guva pēc tam, kad vietnē "Twitter" par to uzjautrinājās kāds IT jomas speciālists no Itālijas Mario Fusko. 28. decembrī publicētais ieraksts retvītots vairāk nekā 11 tūkstošus reižu un saņēmis vairāk nekā 24 tūkstošus atzīmju "Patīk". Drīz pēc tam ziņu pārtvēra vairāki lieli inženierzinātnēm un ģitāristiem veltīti ziņu portāli. Ģitāristiem? Jā, kāpēc gan?

Izrādās, "Pfizer" vakcīnas 5G čipus "atmaskojošajā" publikācijā vis nav attēlota datu pārraides iekārtas elektriskā shēma, bet gan kompānijas "Boss" ražotā ģitāras "distortion" efekta pedāļa "Metal Zone MT-2" nedaudz modificēta neoficiālā shēma. Šis ir viens no pasaulē vislabāk zināmajiem un plašāk izmantotajiem ģitāras efektu pedāļiem, kurš tiek ražots jau kopš pagājušā gadsimta 90. gadu sākuma.

Tiesa – ir grūti šobrīd novērtēt, vai šī elektriskā shēma tagad dienasgaismā izcelta ar apzinātu nolūku maldināt vai sākusies kā joks, kuru pēc tam pārķēruši sazvērestību piekritēji, bet laimi šī ir viena no tām reizēm, kad uzjautrināšanās par sazvērestību krietni pārmāc pašas sazvērestības izplatību. Ar šo informāciju 27. decembrī – tātad dienu, pirms to pamanīja un par to uzjautrinājās Mario Fusko – visticamāk, jau kā ar nopietnu vēsti dalījušies vairāki "Facebook" lietotāji Itālijā. Uz to vedina domāt šo kontu publicētā satura analīze – lielākā daļa no satura ir dažādas sazvērestību teorijas par Covid-19.

Arī Fusko savā tvītā skaidro, ka cilvēki ar šo informāciju Itālijā dalījušies, apgalvojot, ka tā ir vakcīnā ievietotā 5G čipa elektriskā shēma.

Ierakstā, kas varētu būt šīs informācijas oriģinālavots un tīmeklī atrodams šeit, vēstīts, ka krieviem esot izdevies no "Pfizer" vakcīnas izdabūt ārā nanočipu. Tālāk izklāstīts, kā tieši šīs ierīces darbojoties un kā ar tām varot kontrolēt cilvēkus. Patiesībā ar ierīci, kas būvēta pēc šīs elektriskās shēmas, var kontrolēt ģitāras skanējumu.

Šī informācija, protams, izsauca lērumu asprātību no ģitāristiem un elektronikas entuziastiem gan vietnē "Reddit", gan turpat komentāros pie Mario Fusko tvīta.

Kāds lietotājs norādījis, ka sazvērestību faniem derētu pievērst uzmanību vēl vienam "aizdomīgam" pedālim – "T.C. Electronic" ražotajam "chorus" efektam ar nosaukumu "Corona".

Cits taujā, kādu funkciju "nanočipā" pilda elektriskajā shēmā iekļautais un nospiešanai ar kāju paredzētais slēdzis – vai tas paredzēts, lai Bils Geitss varētu ierīci ieslēgt un likt visiem dejot stepu? Cits ir nobažījies, ka ceturtdaļcollas izmēra ligzdas, kas paredzēta ģitāras pieslēgšanai pie pedāļa, ievadīšana ar injekciju noteikti būs visai sāpīgs pasākums. Vēl kāds priecājas, ka 5G tehnoloģijas patiesībā nav nekādas sarežģītas "digitālās un mikroprocesoru muļķības, bet kārtīgs "oldskūls" – nepieciešami vien operatīvie pastiprinātāji un dažas 1n4148 diodes.

Tiesa, jāatzīst, ka cilvēki, kas padziļināti neinteresējas par ģitārspēli vai elektroniku, tik tiešām var uzķerties uz šādu viltus informāciju, tāpēc labu darbu paveicis gan Mario Fusko, gan tādi prominenti instrumentspēlei veltīti portāli kā "Guitarworld.com", "Guitar.com", "Gearnews.com", kā arī populārzinātniskie un tehnoloģiju izdevumi, piemēram, "Popularmechanics.com", "Mashable" un citi. Ja tas tik tiešām būtu augstāko tehnoloģiju 5G nanočips, tas būtu nopērkams teju jebkurā mūzikas instrumentu veikalā, maksātu ap 100 eiro un skanētu apmēram tā:

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!