Notekūdeņi ir sabiedrības dzīvesveida spogulis. To izpēte visā pasaulē ir inovatīva pieeja, kas atklāj interesantus faktus par iedzīvotāju veselību un paradumiem, tostarp alkohola, tabakas, medikamentu un pat nelegālo vielu lietošanu. Pārtikas drošības, dzīvnieku veselības un vides zinātniskā institūta "BIOR" vadošā pētniece, ķīmiķe Iveta Pugajeva 2020. gadā uzsāka Baltijas mērogā nebijušu pētījumu, lai izstrādātu jaunu notekūdeņu izpētes metodoloģiju labākai izpratnei par sabiedrības veselību un drošību.

Ķīmijas nozarē Iveta strādā jau 15 gadu, viņa ir vairāk nekā 50 zinātnisku publikāciju autore. Notekūdeņu izpētei institūtā "BIOR", kur viņa vada Ķīmijas laboratorijas Hromatogrāfijas grupu, Iveta pievērsās pirms trīs gadiem.

Novērtējot dažādu zāļu vielu koncentrāciju Rīgas notekūdeņos, atklājās, ka gandrīz 80% šo vielu – antibiotikas, antidepresanti, pretiekaisuma līdzekļi, nomierinošie un citu veidu līdzekļi – netiek pilnībā attīrīti.

Šīs vielas nonāk virszemes ūdeņos, veicina piesārņojumu un kaitē zivīm, putniem, dzīvniekiem un pašiem cilvēkiem.
Ivetas un viņas kolēģu darba nākamais mērķis ir izstrādāt inovatīvu metodoloģiju, kas ļauj noteikt dažādu vielu izmaiņas notekūdeņos noteiktā laikā un vietā. Tos analizējot, varēs izdarīt jaunus, iespējams, pat pārsteidzošus secinājumus par sabiedrības veselību un dzīvesstilu. Piemēram, Nīderlandē šo metodi izmanto, lai pētītu narkotisko vielu lietošanu sabiedrībā, tostarp pat iespējams atklāt nelegālās narkotisko vielu ražotnes. Notekūdeņu izpēte nākotnē brīdinās arī par sabiedrībai bīstamu infekciju un epidēmiju tuvošanos, kas īpaši aktuāli saistībā ar Covid-19 pandēmiju.

Par darbu notekūdeņu izpētē 2020. gada jūnijā Iveta saņēma prestižo balvu "L'Oreal Baltic" programmā "Sievietēm zinātnē", kas tiek īstenota sadarbībā ar Baltijas valstu zinātņu akadēmijām un UNESCO nacionālajām komisijām.

Attīstoties dažādām saimniecības nozarēm, apkārtējā vidē un pārtikā tiek atklāti arvien jauni piesārņotāji, kas rada kaitējumu cilvēku veselībai. Iveta ir pārliecināta – analītiskās ķīmijas nozare kļūs arvien pieprasītāka un lielākie atklājumi zinātnieces karjerā viņai vēl priekšā.

--

Jau ceturto gadu Izglītības un zinātnes ministrija sabiedrību iepazīstina ar Latvijas zinātnes izcilniekiem, veidojot kalendāru un izstādi #ZinātneLatvijai. 2021. gada Latvijas zinātnes kalendārā atradīsi īsus video stāstus par 14 izciliem pētniekiem un viņu darbu. Ik nedēļu publicēsim divus stāstus arī sadaļā "Campus".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!