Krievijas valsts kontrolētā labortorija "Vektor" otrdien izplatīja paziņojumu, ka uzsākts pētniecisks projekts, lai identificētu iespējamus aizvēsturiskus vīrusus Sibīrijas mūžīgajā sasalumā atrasto dzīvnieku mirstīgajās paliekās, vēsta ziņu aģentūra AFP.

Laboratorija "Vektor" pētniecību veic sadarbībā ar Jakutskas Universitāti. Šobrīd jau tiek analizēti audu paraugi, kas ņemti no mūžīgajā sasalumā atrasta zirga paliekām. Šis eksemplārs uziets 2009. gadā Sibīrija reģionā, kur pētnieki mūžīgajā sasalumā visai regulāri atrod paleolīta jeb senā akmens laikmeta dzīvnieku paliekas, tostarp arī iespaidīgos milžus – mamutus. Tiek lēsts, ka konkrētais zirgs dzīvojis pirms vismaz 4500 gadiem (cits eksemplārs, ne tas, kas redzams titulbildē).

Šajā pētījumā tiks analizēti arī reģionā atrastu mamutu, briežu, suņu, irbju, zaķu, nelielu grauzēju un citu dzīvnieku audi.

Maksims Čeprasovs, kurš vada Mamutu muzeja laboratoriju Jakutskas Universitātē, paziņojumā presei norādījis, ka iepriekš jau veikta analīze, lai noteiktu baktēriju sastāvu audos, taču šobrīd visa uzmanība pievērsta tieši vīrusiem. "Pētījumu par paleovīrusiem mēs veicam pirmo reizi," preses relīzē citēts Čeprasovs.

Foto: AFP/Scanpix/LETA
Vīrietis aplūko Jakutskā atrastus mamuta kaulus.

Muzeja ekspozīcijas nodaļas vadītājs Sergejs Fjodorovs norādīja, ka visi paraugi tiek uzglabāti speciālā saldētavā mīnus 16-18 grādu temperatūrā, un kopumā muzejā ir 20 dažādu seno dzīvnieku paraugi. Fjodorovs arī pauda cerību, ka ilgstošā sadarbība ar "Vektor" laboratorijas ekspertiem un arvien jaunas pētījumu metodes ļaus kādā no audu paraugiem atklāt kādu paleovīrusu, un priekšā esot "interesanti atklājumi vīrusu pasaulē".

Jāatgādina, ka laboratorijai "Vektor" jau ir pieredze arī ar mums zināmu un bīstamu vīrusu uzglabāšanu. PSRS pastāvēšanas laikā šajā laboratorijā izstrādāja bioloģiskos ieročus, bet šobrīd tā ir arī viena no tikai divām laboratorijām pasaulē, kurā tiek uzglabāts bakas izraisošais vīruss. 2019. gadā šīs laboratorijas vārds plašāk izskanēja ar tur notikušo sprādzienu un ugunsgrēku, viešot bažas par to, vai tiek gana stingri ievēroti visi drošības pasākumi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!