Foto: Shutterstock

Nakts murgi var uzburt visdažādākos tēlus un to kombinācijas, pat visai ticamus dzīves notikumus. Daži tos labprāt interpretē un cenšas rast jēgu redzētajā vai pareģot nākotni. Savukārt citiem sapņi ir mokošs nakts fenomens. Taču – vai tiešām nakts laikā redzētie sapņi kaut ko nozīmē psihoanalīzē, kā to apgalvoja Zigmunds Freids, un vai tiešām sapņos var meklēt zīmes, kas ļauj pareģot nākotni? Mūsdienu zinātnieki sapņus skaidro racionāli, bet atzīst, ka joprojām ir daudz pētāmā.

Kaut arī pagaidām šīs izstrādes ir visai primitīvā stadijā, ir skaidrs, ka pamatā sapņu lasīšanas ierīcēm būs neironu darbības reģistrēšanas funkcija, tālāk ar datora palīdzību neironu elektrisko aktivitāti pārvēršot attēlos. Tās darbojas tāpat kā filmu skatīšanās – cilvēks redz filmas kadrus, bet dators fiksē, cik daudz no kino var reģistrēt smadzeņu darbībā un pārvērst atpakaļ filmā. Pie šādu iekārtu izstrādāšanas strādā gan japāņi, gan ASV Centrālā izlūkošanas pārvalde (CIP), kura jau sen tīko izveidot ierīci, ar kuru varētu redzēt teroristu domas.

Pirms zinātnieki ķērās klāt sapņu pētīšanai, jau senie cilvēki centās izprast, ko nozīmē nakts rēgi. Mūsdienās zinātnieki pieņem, ka sapņi bija viens no iemesliem, kādēļ radās ideja par nemirstīgo dvēseli un vēlāk arī reliģiju.

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!