Fоtо: Kadrs no video

Pavisam drīz jau uzzināsim, kas īsti ir Aļaskas līcī 3,3 kilometru dziļumā atrastais zeltaini mirdzošais veidojums. Šobrīd tas tiek glabāts uz kuģa "Okeanos Explorer" traukā ar etanolu, bet jau tuvākajās nedēļās tā pētīšanai klāt ķersies pasaulē vadošie eksperti no Smitsona institūta. Pašlaik zinātnieki svārstās starp divām galvenajām versijām.

Neparasto veidojumu 30. augustā ekspedīcijas pētnieki pamanīja ar attālināti vadāmās zemūdenes palīdzību. Pie akmens piestiprinājies bumbulis starmešu gaismā zaigoja gluži kā prāvs zelta gabals. Tas ar sūkni tika savākts un nogādāts uz kuģa klāja. Ekspedīcija noslēgsies 16. septembrī, un pēc tam paraugs būs pieejams ekspertiem. "Iekams tas notiks, mistērija par šo veidojumu saglabāsies. Zinātnieki gan turpina meklēt pavedienus attālināti, analizējot uzņemto video," vietnei "Live Science" skaidro ASV Nacionālās okeānu un atmosfēras pārvaldes (NOAA) ekspedīciju koordinators Sems Kandino.

Spriežot pēc veidojuma struktūras un tā, kā tas bija piestiprinājies pie akmens, ir visai skaidrs, ka tam ir bioloģiska izcelsme. "Šim atradumam ir dažas morfoloģiskas līdzības ar citiem dīvainiem organismiem, kurus esam uzgājuši okeāna dzīlēs, taču pagaidām neviens zinātnieks visā pasaulē vēl neko konkrētāku pateikt nevar," piebilda Kandino.

Šobrīd pētnieki dalās divās nometnēs. Daļa uzskata, ka tā ir kāda jūras iemītnieka ola. Viņu vidū arī Kandino. "Esmu "olas komandā", taču nevaru vien sagaidīt, kad uzzināsim ko vairāk."

Sauthemptonas Universitātes dziļūdens ekologs Jons Koplijs savukārt ir "sūkļa komandā" – par to viņam liek domāt attēlos un video redzētā šī bioloģiskā veidojuma tekstūra. "Tomēr pagaidām bez kārtīgas izpētes laboratorijā tā ir tikai un vienīgi spekulācija," uzsvēra speciālists.

Kuriem izrādīsies taisnība? Nezinām, bet nav izslēgts, ka ne viens vien pētnieks ar kolēģiem par šo ir saderējis.

Ekspedīcijās, kur no attāluma vadāmi zemūdens peldlīdzekļi dodas tumšajā dzelmē vairāku kilometru dziļumā, nereti izdodas uziet kādu mums vēl nezināmu būtni. Tas nav pārsteigums, ņemot vērā, ka tikai nepilna ceturtā daļa okeāna gultnes ir detalizēti kartēta. Pētnieki lēš, ka no dzelmē mītošajām sugām, kas varētu būt vismaz miljons, kādas divas trešdaļas vēl neesam atklājuši.

Kāpēc tieši šis samērā nelielais bumbulis tā "paķēris" cilvēku uzmanību? Visticamāk, neparastās krāsas dēļ. Izcelts no ūdens, veidojums vairs nemirdzēja kā zelta gabals, bet bija brūngani dzeltenīgā nokrāsā. Taču zem ūdens starmešu gaismā tas nudien izskatījās pēc īsta dārgmetāla. "Šī krāsa ir neparasta," vietnei "Live Science" atzīst Apvienotās Karalistes Nacionālā okeanogrāfijas centra pētiece Tamija Hortona. Tomēr šis efekts manīts arī iepriekš, piemēram, dažām daudzsartārpu un koraļļu sugām.

Tieši kāpēc šis zeltainais mirdzums veidojumam, kurš mīt tādā okeāna dzelmē, kur gaisma neiespiežas? Pagaidām uz to pētniekiem atbildes nav.

Читайте нас там, где удобно: Facebook Telegram Instagram !