Foto: Shutterstock

Smadzenes nepilna gada laikā spēj visai labi atgūties no alkoholisma radītiem bojājumiem. Ar nosacījumu, ja tiek ievērota pilnīga atturība – tā liecina jaunākie pētījumi.

Cilvēkiem, kas pārmērīgi lieto alkoholu, ar laiku rodas smadzeņu bojājumi – atsevišķos reģionos kļūst plānāka smadzeņu garoza; šī smadzeņu daļa atbild par daudzām ļoti svarīgām augstākas pakāpes kognitīvām funkcijām. Labā ziņa – no tālākiem bojājumiem var izvairīties, pārstājot lietot alkoholu, turklāt garozas biezums atjaunojas. Jaunākie Stenforda Universitātes zinātnieku pētījumi rāda, ka tas notiek salīdzinoši īsā laikā – 7,3 mēnešos. Iepriekšējos pētījumos tika gūts apstiprinājums, ka smadzenes atjaunojas, bet šajā darbā eksperti izzinājuši, tieši cik ilgā laikā tas notiek.

"Daži longitudināli pētījumi, kas pēta smadzeņu garozas biezuma izmaiņas, apskata tikai atturības pirmos mēnešus, un nav zināms, kā smadzeņu garozas atjaunošanās notiek ilgākā laika posmā," pētījumā raksta zinātnieku komanda, ko vada Stenforda Universitātes psihiatrijas un uzvedības speciālists Timotijs Duraco.

ASV zinātnieku pētījumā piedalījās 88 brīvprātīgie ar alkohola atkarību. Smadzeņu garozas skenēšana ar magnētisko rezonansi tika veikta vienu nedēļu pēc pētījuma uzsākšanas, pēc viena mēneša un beigās jeb pēc 7,3 mēnešu atturības. Kopumā mazāk nekā puse – tikai 40 pētījuma dalībnieki – izturēja visu termiņu bez alkohola lietošanas.

Visātrākais garozas biezuma atjaunošanās process notika tieši pirmajā atturības mēnesī, tempam samazinoties septītajā mēnesī. Pētnieki mērīja smadzeņu garozas biezumu 34 reģionos. Pēc 7,3 mēnešiem tiem, kas izturēja bez alkohola lietošanas, smadzeņu garozas biezums bija tāds pats kā cilvēkiem, kam nav alkohola atkarības.

Foto: Shutterstock

Smadzeņu garozas biezuma atjaunošanās dažās daļās lēnāk notika cilvēkiem, kam bija augsts asinsspiediens vai augsts holesterīna līmenis. Tas pats attiecās uz smēķētājiem. Līdz ar to pētnieki pieņem, ka smēķēšanas atmešana līdzās atturībai veicina smadzeņu veselības uzlabošanos.

Zinātnieki uzskata, ka iegūtie dati ļauj labāk saprast, kā notiek smadzeņu atjaunošanas pēc pilnīgas atteikšanās no alkohola lietošanas. Vienlaikus jānorāda, ka šī pētījuma mērogs ir samērā neliels, kā arī netika ņemti vērā blakus faktori, kas var ietekmēt rezultātus – cilvēku ģenētiskās atšķirības, fiziskā aktivitāte, aknu un plaušu veselības stāvoklis. Tāpēc ar rezultātu vispārināšanu vēl nevajadzētu steigties.

Tāpat pētījumā netika skatīts, vai smadzeņu garozas biezuma atgūšanai ir efekts uz smadzeņu darbību.

Un tomēr – šie dati sniedz klīniski nozīmīgu informāciju par ilgstošas atturības labvēlīgo ietekmi uz cilvēka smadzeņu morfoloģiju un apstiprina uz atturību balstītas atveseļošanās adaptīvo ietekmi alkohola atkarīgajiem, uzskata autori.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!