Numeroloģija lielākoties nenodara kaitējumu. Ar atrunu, ka šis pseidozinātniskais uzskatu kopums tiek izmantots vien izklaides nolūkiem, bet ne būtisku lēmumu pieņemšanai. Taču ir gadījumi, kad cilvēku ticība numeroloģijai aiziet tik tālu, ka tas sāk apdraudēt veselību un dzīvību. Piemēram, mēģinot kavēt vai pasteidzināt dzemdības, lai bērns piedzimtu iedomātajā "laimīgajā" dienā, podkāstā "Zinātne vai muļķības" stāsta Latvijas Universitātes pasniedzējs un dezinformācijas pētnieks Mārtiņš Priedols.

Pētnieks atsaucas uz 2023. gada janvārī publicētu pētījumu, kur aplūkots, vai un cik lielā mērā ticība numeroloģijai ietekmē datumus, kuros cilvēki izvairās vai tieši vēlas precēties, kā arī jau daudz nopietnāku problēmu – šādas māņticības iespējamo ietekmi uz bērna laišanu pasaulē.
Dati ievākti Dānijā laika posmā no 2007. līdz 2019. gadam, un pētnieki lūkoja izzināt, vai cilvēku lēmumus ietekmē par laimīgiem bieži uzskatītie skaitļi 7 un 9, kā arī par nelaimīgu uzskatītais skaitlis 13.

Priedols, pirms izklāsta pētījumā secināto, atceras anekdotisku gadījumu – pirms daudziem gadiem eksāmenu autovadītāja apliecības iegūšanai viņš nokārtojis tieši 13. datumā, turklāt piektdienā, ko atsevišķās kultūrās mēdz uzskatīt par īpaši nelabvēlīgu kombināciju.

"Ko secināja – jā, 13. datumā laulību ir ievērojami mazāk. Savukārt 29. februārī (kas ir reizi četros gados) laulību ir vairāk. Cilvēkiem patīk, ka šajā skaitlī ir kaut kas unikāls. Tātad nebūs katrā gadā tas 29. februāris," komentē pētnieks.

Ja šis vēl uzskatāms par samērā nekaitīgu paradumu, tad liela negatīva ietekme var būt gadījumos, kad runa ir par dzemdībām. "Cilvēki, kuri ļoti tic skaitļa 13 ļaunumam vai laimīgajiem skaitļiem, mēdz mākslīgi ietekmēt dzemdības. Mēdz vai nu stimulēt dzemdības, lai bērns piedzimtu noteiktā datumā, vai mēdz arī aizkavēt. Mēdz arī izvēlēties veikt ķeizargriezienu, iespējams, neatklājot iemeslus ārstam. Pēc tam, aptaujājot šīs sievietes, varam varbūt uzzināt iemeslus, bet tam nav nekāda medicīniska pamatojuma. Tas ir tas, kas biedē. Ne jau tas, ka paļaujamies uz skaitļiem izklaides nolūkos."

Visu podkāstu klausies platformās "Spotify", "Podbean", "Apple Podcasts" vai skaties "YouTube".

--

Projektu līdzfinansē Mediju atbalsta fonds no Latvijas valsts budžeta līdzekļiem. Par podkāsta un rakstu sērijas "Zinātne vai muļķības" saturu atbild AS "Delfi".

Seko "Delfi" arī vai vai Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!