Bieži vien cilvēki svētkus uztver kā dienu, kad beidzot nopelnītas tiesības kārtīgi pieēsties, nedomājot par pašsajūtu, treniņu režīmu vai lieko svaru. Ir pat tādi, kas pirms svētku dienām speciāli gavē, lai Ziemassvētku vakarā varētu pieēsties bez sirdsapziņas pārmetumiem. Taču fitnesa trenere Anna Apsīte podkāstā "Zinātne vai muļķības" atgādina – vērts padomāt, cik veselīga ir šāda attieksme pret ēdienu.

"Vai ir prātīgi fokusēties uz ēdiena nopelnīšanu vai "atstrādāšanu"? Ja sākam katru svētku ēdienu un ēdienu vispār vērtēt pēc tā, kas mums jādara, lai to "atstrādātu", tas kļūst toksiski," par šādu ēdiena uztveri spriež trenere.

"Mēs varētu izmantot svētku galdu un ēdienu kā iemeslu un iespēju justies enerģiskākiem. Izmantot to mūsu labā, lai treniņi pēc tam ir produktīvāki, ilgāki, varam vairāk pacelt vai ilgāk paskriet. Pavērst to citā nozīmē – nevis "atstrādāšana" kā pienākums, bet – esmu kārtīgi ēdusi, man ir daudz enerģijas, un šonedēļ man treniņi būs uz 11 no 10," bilst Apsīte. Šāda uztvere prātam ilgtermiņā būs veselīgāka un nevairos nepatiku pret ēdienu un fiziskām aktivitātēm.

"Ļoti daudziem līdz ar to arī svētki ir liels izēšanās brīdis – beidzot es varu! To, ko neesmu varējis ēst gadu, tagad Ziemassvētkos apēdīšu desmitkārtīgi. Pēc tam ir ļoti grūti no svētkiem atkopties. Iespējams, arī paši svētki ir pabojāti – kādam sapūties vēders, kādam ir slikti, vēl arī emocionālais pienesums tam visam, ka pēc svētkiem tu jūties ļoti vainīgs par to, cik daudz esi saēdies. Primāri jāfokusējas nevis uz svētkiem kā tādiem un cik es tur apēdīšu vai neapēdīšu, bet uz to, ko tu ēd ikdienā. Varbūt tos produktus, kurus tev tik nenormāli kārojas svētkos, varētu kaut vai reizi mēnesī ieviest savā ēdienkartē. Kaut vai tas pats rasols, kāpēc gan ne? Negaidi tos Ziemassvētkus, lai apēstu veselu kaudzi un justos slikti," iesaka uztura speciāliste Viktorija Zakarkeviča.

Par to, cik daudz kaloriju karstvīnā, cik veselīgi ir latviešu tradicionālie Ziemassvētku ēdieni un kā svētkos nepārēsties līdz nelabumam, klausies podkāstā "Zinātne vai muļķības", kas pieejams platformās "Spotify", "Apple Podcasts", "Podbean" un video formātā arī "YouTube".

--

Projektu līdzfinansē Mediju atbalsta fonds no Latvijas valsts budžeta līdzekļiem. Par podkāsta un rakstu sērijas "Zinātne vai muļķības" saturu atbild AS "Delfi".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!