Pirms vairākiem gadiem "Oumuamua" bija īsta sensācija astronomijā – pirmais starpzvaigžņu objekts, ko mums izdevies pamanīt. Teorijas bija visdažādākās – tas ir asteroīds, tā ir komēta vai komētas fragments, un daži pat izteicās, ka tas varētu būt citplanētiešu sūtīts kuģis vai zonde. Pēdējai teorijai piekritēju ir maz, pat ja skaļākais proponents nav vis kāds "kaktu zinātnieks", bet Hārvarda Universitātes mācībspēks Avi Lēbs. Tomēr viens ir skaidrs – "Oumuamua" izgaismojis mūsu bezpalīdzību.

To podkāsta "Zinātne vai muļķības" epizodē par ārpuszemes dzīvību norāda Latvijas Universitātes Astronomijas institūta pētnieks, astronoms Ilgonis Vilks. Objektu konstatējām, pēc trajektorijas secinājām, ka tas mūsu Saules sistēmā ieceļojis no starpzvaigžņu telpas, un būtu ļoti vērtīgi to papētīt tuvāk. Taču šādu iespēju nav. "Redz, kāda bezpalīdzība. Konstatējam objektu, tas palido garām Saulei, bet nebija iespēju aizsūtīt kaut ko, kas to izpētītu tuvāk," sprieda Vilks. Žēl, ka nevienam garāžā "nemētājās" superātra zonde, ko varētu likt lietā.

Paturpinot diskusiju par versiju, ka "Oumuamua" ir saistīts ar citplanētu dzīvību, šis jautājums jāaplūko plašāk. Vai mēs ar pilnīgu pārliecību zinām, ka dzīvība radusies tieši uz Zemes? Ir arī citas versijas. Piemēram, ka dzīvībai nepieciešamās sastāvdaļas vai pat pirmos mikroorganismus uz Zemi nogādāja kāds kosmosa "ceļotājs" – asteroīds, komēta. "Nav kritēriju, kas ļautu droši pateikt, ka dzīvība radusies tieši uz Zemes. Viens variants ir, ka tomēr to kaut kas atnesa," spriež astronoms.

Visu sarunu ar astronomu un biologu par to, vai Zeme ir vienīgā dzīvā planēta Visumā, klausies "Spotify", "Apple Podcasts" vai skaties "YouTube". Apspriežam gan to, kuras ir reālistiskākās filmas par citplanētiešiem, gan spriežam, vai citplanētiešiem ir sekss un kas notiktu, ja tie tiešām apciemotu Zemi.

--

Projektu līdzfinansē Mediju atbalsta fonds no Latvijas valsts budžeta līdzekļiem. Par podkāsta un rakstu sērijas "Zinātne vai muļķības" saturu atbild AS "Delfi".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!