Foto: NASA/SDO

No Saules aktīvā reģiona AR3664, kas mums pirms dažām dienām uzdāvināja arī krāšņu ziemeļblāzmu šovu, atkal izlauzies grandiozs uzliesmojums. Dati liecina, ka tas bijis spēcīgākais šī Saules 11 gadu aktivitātes cikla laikā.

10. maijā aktīvais reģions AR3664 ģenerēja X5.89 klases uzliesmojumu. Saules uzliesmojumus no vājākajiem līdz spēcīgākajiem dala A, B, C, M un X kategorijās, savukārt tās iedala sīkākās daļās, izmantojot skaitļus. Katra nākamā kategorija ir 10 reižu spēcīgāka nekā iepriekšējā. X1 kategorijas uzliesmojums ir 10 reižu spēcīgāks par M1 kategorijas uzliesmojumu, kas savukārt ir 10 reižu spēcīgāks par C1 kategorijas uzliesmojumu.

Saule tuvojas sava 11 gadu aktivitātes cikla maksimumam. Heliofiziķi prognozē, ka tas pienāks šī gada otrajā pusē vai nākamā gada sākumā. Aktivitātes cikla maksimumu (tāpat kā minimumu) gan var noteikt tikai post factum, kad atkal vērojama ilgstoša aktivitātes samazināšanās vai pieauguma tendence. Tāpēc šobrīd precīzi nevar pateikt datumu, kad tas būs. Taču skaidrs, ka Saule šobrīd pamatīgi uguņo!

Saules aktivitāti mēra pēc Saules plankumu skaita un izmēra. Aktuālo situāciju jebkurš interesents var noskaidrot vietnē "SpaceWeatherLive". Vairāku plankumu kopa – aktīvais reģions AR3664 – 14. maijā ģenerēja veselus trīs X klases uzliesmojumus, un spēcīgākais no tiem bija X8,79 – visspēcīgākais šajā Saules aktivitātes ciklā. To fiksējusi arī Saules observatorija "Solar Dynamics Observatory".

Uzliesmojums gan noticis brīdī, kad AR3664 jau gandrīz aizgriezies prom, ja raugās no Zemes skatpunkta. Prognozes liecina, ka ar šo uzliesmojumu saistītā koronālās masas ejekcija, visticamāk, neizraisīs tik spēcīgu ģeomagnētisko vētru kā naktī uz 11. maiju. Tādējādi ir mazāk cerību uz tik krāšņām polārblāzmām tik tālu uz dienvidiem no poliem, kā tas bija dažas dienas iepriekš.

Toties šobrīd AR3664 ģenerētie uzliesmojumi – gan X klases, gan vājākie M klases uzliesmojumi – laiku pa laikam traucē radiosakarus noteiktā frekvenču diapazonā. Piemēram, pienākušas vēstis no Austrālijas un Āzijas austrumu reģioniem par traucējumiem frekvencēs zem 20 megaherciem. Ziņas par radiosakaru traucējumiem ir arī no Ziemeļamerikas un citām pasaules vietām.

Seko "Delfi" arī vai vai Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!