Foto: Mak / cc

Šonedēļ debesīs būs vērojams pilnmēness. Taču ne tikai. Tam turpat blakus debesu vērotāji varēs redzēt kompanjonu – sarkano pārmilzi Antaresu. Lieliska iespēja pavadīt patīkami siltos vakarus, izbraucot nedaudz ārpus pilsētas, lai pavērotu šo duetu parādāmies virs horizonta!

Tas notiks 23. maija vēlā vakarā. Mēness virs apvāršņa parādīsies neilgi pirms pulksten 23, bet jau drīz pa kreisi no tā debesīs "pacelsies" arī Antaress.

Foto: Lietotnes "Stellarium" ekrānuzņēmums

Pēdējo pavasara pilnmēnesi, kas ziemeļu puslodē vērojams maijā, mēdz dēvēt par ziedu vai sējas Mēnesi. No tā arī kalendārā mēneša senākie nosaukumi – latviešiem izplatīts bijis tieši sējas vai lapu mēneša nosaukums, savukārt leišiem – ziedu mėnuo. Citviet pasaulē to dēvēja arī par zaķu mēnesi, zāļu mēnesi, piena mēnesi.

Pieņemot, ka būs skaidras debesis (un vismaz pagaidām laika prognozes šajā ziņā ir iepriecinošas), blakus spožajam pilnmēnesim būs ļoti spožais Antaress. Tā ir spožākā zvaigzne Skorpiona zvaigznājā, dēvēta arī par skorpiona sirdi, un viena no spožākajām zvaigznēm mums redzamajās naksnīgajās debesīs. Antaress ir sarkanais pārmilzis, kas no Zemes atrodas 550 gaismas gadu attālumā. Tā ir daudz lielāka par Sauli – apmēram 883 Saules rādiusi. Iztēlojoties hipotētisku scenāriju, kur Antaress pēkšņi teleportējas uz mūsu Saules sistēmas centru un atrodas Saules vietā, tās Zemei būtu dikti sliktas ziņas. Zvaigznes ārējā robeža tādējādi būtu tālāk par Marsa orbītu ap Sauli, bet Zemi zvaigzne būtu aprijusi.

Cik spoža tā ir? Tās redzamais spožums svārstās 1,6 līdz 0,6 zvaigžņlielumiem. Redzamais spožums raksturo to, cik daudz gaismas no objekta nonāk līdz mums, novērotājiem. To mēra zvaigžņlielumos un apzīmē ar burtu m. Skala ir apgriezti logaritmiska. Jo ķermenis spožāks, jo mazāks tā zvaigžņlielums, kā arī – katra nākamā kategorija raksturo aptuveni 2,5 reizes spožāku objektu. Otrā zvaigžņlieluma zvaigzne ir 2,5 reizes spožāka par trešā zvaigžņlieluma zvaigzni, un tā tālāk.

Visspožākās zvaigznes, ko varam redzēt no Zemes, prasti ir ar zvaigžņlielumu apmēram no nulles līdz viens. "Izlēcējs" ir Sīriuss, kura zvaižņlielums ir mīnus 1,44. Tā ir spožākā zvaigzne mūsu debesīs (ja neskaita Sauli, protams). Pilnmēness zvaigžņlielums ir apmēram mīnus 11.

Lūk, ideja pie dabas pavadītam vakaram – 23. maijā dodies vērot ziedu Mēness un Antaresa deju!

Seko "Delfi" arī vai vai Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!