Nedēļas sākumā jau vēstījām, ka pēc 20 gadu pārtraukuma arī debesīs virs Latvijas novērojama spoža komēta. Krāšņo viešņu, kas nākamreiz mūs apmeklēs vien pēc apmēram 6800 gadiem, arī ar "neapbruņotu aci" varēs redzēt līdz jūlija nogalei. Tikmēr fotogrāfi gan pasaulē, gan tepat Latvijā reto izdevību garām negrasās laist un iemūžina komētu NEOWISE jeb C/2020 F3 fotogrāfijās.

Ja gribi pats būt liecinieks, kā Zemei garām traucas spožā viešņa, pēc pusnakts vērs skatu uz Lielā Lāča zvaigznāju – veries debess ziemeļrietumu, ziemeļu un ziemeļaustrumu pusē.

Debesīm satumstot, no pusnakts līdz aptuveni pusčetriem no rīta komētu var ieraudzīt arī bez palīglīdzekļiem, taču ar binokli, ar teleobjektīvu aprīkotu fotoaparātu vai nelielu teleskopu, protams, pieredze būs iespaidīgāka.

Jāņem gan vērā, ka jūlija naktīs debess ziemeļu pusē parasti ir redzami arī sudrabainie mākoņi, kas var traucēt komētas novērojumiem. Taču reizēm ir tieši pretēji – mākoņi var pat piešķirt lielisku papildu niansi kompozīcijai, kā redzams astronoma Ilgoņa Vilka uzņemtajā video.


Objekts tika pamanīts ar NEOWISE teleskopu (Near-Earth Object Wide-field Infrared Survey Explorer jeb Zemei tuvo objektu plaša redzeslauka infrasarkanā diapazona kosmiskais teleskops), par godu kam arī komētai dots tās nosaukums.

Komēta vistuvāk Saulei (perihēlijā) bija 3. jūlijā, kad atradās no mūsu zvaigznes 0,29 astronomisko vienību (43 miljonu kilometru) attālumā. Šī pietuvošanās izmainīja komētas orbītas periodu no aptuveni 4500 gadiem līdz 6800 gadiem. Tieši tik ilgs laiks paies, līdz NEOWISE nākamreiz lidos garām Zemei tik tuvu. Vistuvāk Zemei NEOWISE būs 23. jūlijā (0,69 astronomiskās vienības jeb 103 miljoni kilometru) un būs redzama Lielā lāča zvaigznājā.

Tiem, kam vēl nav izdevies skatīt krāšņās "astes" īpašnieci pašu acīm, piedāvājam to aplūkot fotogrāfijās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!