Foto: NASA

NASA inženieri jau nedēļu mēģina iedarbināt Habla kosmiskā teleskopa datoru, kas kontrolē visus leģendārā aparāta zinātniskos instrumentus un kameras. Kā vēsta vietne "Live Science", bez šī datora Habla teleskops ir tikpat noderīgs kā sabojāts "iPod", kas aizmirsts atvilktnē.

Habla kosmiskais teleskops, iespējams, ir viens no slavenākajiem kosmosa izpētes aparātiem. Tam jāpateicas par lielu daļu krāšņo attēlu ar miglājiem, zvaigžņu kopām un galaktikām. Habla teleskops gan ir īsts veterāns – tas būvēts 80. gadu otrajā pusē un orbītā ir jau no 1990. gada.

Pagaidām NASA inženieri mēģina glābt primāro datoru, bet pats teleskops šobrīd darbojas drošajā režīmā. Speciālistiem aizvien nav izdevies noskaidrot, kas tieši nogājis greizi. "Sākotnējās indikācijas liecināja, ka problēmas varētu būt ar datora atmiņas moduli. Kad komanda mēģināja pārslēgties uz rezerves atmiņas moduli, arī tas neizdevās," paziņojumā informēja NASA. Tas mēģināts vēlreiz, arī bez rezultātiem.

Ja Habla teleskopa komandai neizdosies "atdzīvināt" datoru, situācija vēl būs glābjama – teleskops aprīkots arī ar rezerves "smadzenēm", bet atmiņas moduļi kopumā ir četri, un katram no tiem var piekļūt abi datori – gan primārais un rezerves.

Iepriekš, kad ASV vēl veica lidojumus kosmosā ar kosmoplāneim jeb šatliem, Habla teleskopam ik pa laikam tika veiktas manuālas apkopes. Vēl 2009. gadā tam nomainīja nolietotās detaļas, kā arī uzstādīja divus jaunus instrumentus – platleņķa kameru un instrumentu ultravioletā starojuma mērīšanai.

Piektā un pēdējā Habla teleskopa apkope klātienē, ko veica kosmoplāna "Atlantis" apkalpe 2009. gadā. Foto: NASA

Taču šatlu programma ir beigusies, bet jau šā gada beigās kosmosā beidzot varētu tikt sūtīts modernais Džeimsa Veba kosmiskais teleskops. Pagaidām nav plānu Habla teleskopam atkal veikt manuālas apkopes klātienē.

Visi zinātniskie instrumenti gan "vecītim" Hablam aizvien ir labā darba kārtībā, uzsver NASA, tāpēc pūliņi atdzīvināt galveno datoru turpināsies, cik ilgi vien nepieciešams. Cerams, ka izdosies un Habla teleskops ar lieliskiem attēliem priecēs vēl vismaz dažus gadus!

Divi bezgala skaisti miglāji – NGC 2014 (lielākais, sārtais) un NGC 2020 (mazākais, zilais). Attēls publicēts par godu Habla teleskopa 30 gadiem orbītā. Foto: NASA, ESA and STScI

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!