21. decembrī pulksten 17.59 sākās astronomiskā ziema. Dienas atkal beidzot pamazām kļūs garākas, un sauli virs apvāršņa redzēsim ar katru dienu arvien ilgāk. Taču – vai esi domājis, kā šajā datumā apvārsnis varētu izskatīties citās vietās uz Zemes? To ar simulāciju programmā "Stellarium" demonstrē un komentē astronoms un fizikas fans Aivis Meijers.

Katrs dzirdējis par polāro nakti un polāro dienu. Taču tā gluži nav, ka polārajā naktī visu laiku ir melna nakts. Jā, aiz ziemeļu polārā loka polārajā naktī ir tumšs, Saule ziemā tā arī virs apvāršņa neparādās, taču rīta blāzma un vakara blāzma tomēr ir un zināmu gaismu dod. Polārā nakts nenozīmē pilnīgu tumsu, bet gan to, ka Saule diennakts laikā neuzlec. Jo tuvāk ziemeļpolam, jo zemāk zem apvāršņa ir Saule. Pretēji, protams, šobrīd ir dienvidpolā, kur Saule tā arī nenoriet.

Kā šajā laikā izskatās uz ekvatora? Šobrīd tur Saule nelec tieši austrumos un neriet tieši rietumos, kā tas notiek rudenī un pavasarī. Tā lec diezgan precīzi dienvidaustrumos un riet dienvidrietumos, bet dienas laikā savā kulminācijā aizvien ir visai augstu – 66,5 grādus – virs apvāršņa. Atceramies, ka Zeme nerotē perpendikulāri orbītas plaknei ap Sauli, bet rotācijas ass ir aptuveni 23,5 grādu leņķī pret orbītas plakni. 90 grādi mīnus 23,5 grādi ir 66,5 grādi.

Video noslēgumā Meijers vēl arī nedaudz pastāsta par saules ceļu cauri zvaigznājiem un to, kāpēc šobrīd tās robežas, kas noteiktas horoskopos, vairs neatbilst situācijai debesīs. "Zodiaka zīmes ir ieviestas aptuveni pirms 2000 gadu. Tajā laikā tās apmēram arī atbilda mūsdienu definīcijai, kur ir zvaigznāju robežas, bet šo gadu laikā radusies apmēram vienu mēnesi kļūda," skaidro Meijers.

Jāatgādina, ka programma "Stellarium" jebkuram interesentam ir pieejama bez maksas, lai visas video redzētās simulācijas un daudz, daudz citu interesantu lietu varētu izmēģināt pats uz sava datora. To var lejupielādēt šajā vietnē, turklāt programmā iespējams iestatīt arī latviešu valodu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!