Foto: AP/Scanpix/LETA

Ziņas par Krievijas Mēness izpētes zondes "Luna-25" avāriju nebija liels pārsteigums. Nozares eksperti jau laikus pauda šaubas par kādreiz kosmosa izpētes jomā varenās, bet nu panīkušās Krievijas spējām īstenot tik sarežģītu uzdevumu. Bedri Krievija izraka sev pati, iebrūkot Ukrainā, kas noveda pie vairāku būtisku sadarbības projektu pārtraukšanas un saišu saraušanas ar NASA un Eiropas Kosmosa aģentūru. Kaut Padomju Savienības laikos ar misijām aiz Zemes zemās orbītas krieviem sekmējās labāk, arī toreiz neveiksmju bija vairāk nekā panākumu, un rietumi statistikā aizsteidzās krietni priekšā.

"Būtu smieklīgi, ja viņi vispār netrāpītu"

Kad svētdien, 20. augustā,  parādījās ziņas par Krievijas "Luna-25" misijas neveiksmi, apspriedu jaunumus ar draugiem. Viens no viņiem pajokoja, ka Krievijai vismaz izdevies trāpīt Mēnesī, jo varēja jau arī "aizbliezt" garām. Pasmējāmies un aizmirsām, pievēršoties citiem tematiem.

Taču dienu vēlāk, lasot jaunums par "Luna-25" neveiksmi, joks atkal "uzpeldēja" prātā un lika vēlreiz pasmaidīt. Līdz izlasīju, ka tieši tā arī noticis ar vienu no pirmajām PSRS Mēness zondēm "Luna-1", kas palaista 1959. gada 2. janvārī. Kārtējais piemērs teicienam "katrā jokā daļa patiesības".

Kaut nosaukumā minēts, ka tā ir pirmā "Luna" zonde, vēl pirms šīs zondes palaistas trīs līdzīgas. Raķešu kļūmju dēļ neviena nesasniedza orbītu, tāpēc ceturtā pēc kārtas tika pie nosaukuma "Luna-1" un bija pirmā, kas devās ceļā uz Zemes pavadoni. Taču arī šis starts bija neveiksmīgs. Padomju inženieri neesot uzticējušies automātiskajām sistēmām, kas regulē to, cik ilgi darbināmi katras pakāpes dzinēji, tāpēc komandas raķetei sūtīja manuāli ar radiosignāliem. Raķetes ceturtā pakāpe komandu apturēt dzinēju saņēma par vēlu, tas darbojās ilgāk par plānoto laiku, un tādējādi ātrums bija par 175 metriem sekundē lielāks nekā nepieciešams. Zonde patraucās garām Mēnesim apmēram 6000 kilometru attālumā, kaut tās mērķis bija tieši ietriekties Zemes pavadonī. 

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!