ASV kosmosa aģentūra turpina auklēties ar dārgajiem paraugiem no asteroīda "Bennu", kas septembrī beidzot tika nogādāti uz Zemes. Taču, kaut tie burtiski ir zinātnieku rokās, tikt pie tiem pašlaik nav tik viegli.

Iepriekš vēstījām, ka zinātnieki saskārušies ar kādu problēmu, atverot paraugu savākšanas mehānismu. Toreiz šī problēma bija visai patīkama – izrādījās, ka pat tajās mehānisma daļās, kas nav paraugu uzglabāšanas galvenā tvertne, ir atrodams gana daudz materiāla no asteroīda. "Šī ir vislabākā "problēma", ar ko mēs varējām saskarties. Materiāla ir tik daudz, ka tā savākšana prasīs ilgāku laiku," prieku pauda misijas "OSIRIS-REx" pārstāvis Kristofers Snīds.

Patiesībā jau šobrīd zināms, ka no mehānisma spraugām un gropēm izdabūtā materiāla ir vairāk, nekā sākotnēji plānots, lai misiju varētu uzskatīt par veiksmīgu. Kritērijs bija, ka jāiegūst vismaz 60 grami materiāla, bet nu savākti jau 70 grami, turklāt tas viss bez galvenās tvertnes atvēršanas.


Un te nonākam pie jaunās problēmas – tvertni atvērt nebūs tik viegli. Divi no 35 stiprinājumiem, kas paraugu tvertni tur noslēgtu, ir iestrēguši un ar pieejamajiem rīkiem nav izņemami. Jāatgādina, ka šis process tiek veikts sterilā, no ārējās vides noslēgtā konteinerā, kurā nemitīgi tiek ievadīts tīrs slāpeklis, lai nepiesārņotu paraugus ar Zemes atmosfēru.

Tāpēc paraugu savākšanas mehānismu gluži nevar ņemt un atzāģēt vaļā ar "fleksi" vai atdauzīt vaļā ar veseri.
"Komanda strādā pie tā, lai izgudrotu jaunas metodes, kā izdabūt materiālu, nepiesārņojot to," vēstīts NASA blogā. Katrs solis rūpīgi jāpārdomā – kad runa ir par apmēram vienu miljardu dolāru vērtu zinātnisko projektu, kļūdām nav vietas.

Kad tos izdosies dabūt ārā no tvertnes, šo paraugu tālākais ceļš jau ir zināms. 25% no paraugiem tiks izdalīti vairāk nekā 200 zinātniekiem 25 dažādos pētnieciskajos institūtos. 4% tiks Kanādas Kosmosa aģentūrai, bet 0,5% Japānas Kosmosa aģentūrai. Atlikušie 70,5% nonāks ilgtermiņa glabāšanā Džonsona Kosmosa centrā un būs pieejami pētījumiem turpmākās desmitgades. Gluži kā "Apollo" misiju laikā ievāktie Mēness paraugi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!