Mikroraptors – viens no pirmajiem mums zināmajiem dinozauriem ar apspalvojumu un mūsdienu putnu priekštecis – galīgi nebija izvēlīgs ēdājs. To varam secināt, pateicoties ļoti retam atklājumam, kas dod ieskatu viena mikroraptora pēdējā maltītē, vēsta CNN.

Makgila Universitātes bioloģijas profesors Hanss Larsons viesojās Ķīnā, kur pētīja muzeju krājumos esošo fosiliju klāstu. Tur viņa interesi piesaistīja 2000. gadu sākumā Liaoninā atrasta mikroraptora fosilija. Mikroraptori ir dinozauru ģints, kura apvieno uz divām kājām staigājošus dinozaurus. Tiem bija dobi kauli, un augšējām ekstremitātēm bija apspalvojums – gluži kā putnu spārniem.

"No sākuma nespēju noticēt tam, ko redzu. Mikroraptora fosilijā bija redzama sīka, apmēram centimetru gara zīdītāja pēda," CNN citē profesoru Larsonu. Tā, visticamāk, ir neliela grauzēja pēda, un šis grauzējs bijis mikroraptora pēdējā maltīte. "Šie ir vienīgie "cietie" pierādījumi mūsu rīcībā par to, ko ēduši sen izmirušie dinozauri," piebilst biologs. Mūsdienās ir tikai nedaudz vairāk par 20 zināmām fosilijām, kurās saglabājušās arī liecības par dinozauru pēdējo maltīti. Turklāt tikai vienā no tām ir runa par zīdītāju. Citās mikroraptoru fosilijās atrastas liecības par ļoti daudzveidīgu ēdienkarti – zivīm, putniem un ķirzakām.


Eksperti no tā secina, ka mikroraptori ir bijuši oportūnisti un medījuši visu, kam vien tikuši klāt. Pēc ēšanas paradumiem tos varot pielīdzināt tādiem dzīvniekiem kā lapsas un kraukļi, kas arī gluži nav nekādi gardēži. Kā pētījumā apgalvo Larsons, mikroraptori varētu būt pirmie mums zināmie visēdāji no dinozauru vidus. Pie teropodu apakškārtas pieder arī populārākais dinozaurs – karaliskais tiranozaurs jeb T. rex. Nav izslēgts, ka arī šo lielo plēsoņu ēdienkarte bija visai plaša.

Ja iedomājamies Holivoudas scenāriju "Juras laikmeta parka" filmu stilā, kur cilvēki satiekas ar dzīviem dinozauriem, tad mikroraptori pieaugušam cilvēkam draudus neradītu. Taču no visēdāja T. rex gan nāktos pamatīgi uzmanīties.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!