"Lasiet tālāk, draugi! Es apsolu – tas būs tā vērts!" 2014. gadā savā blogā rakstīja amerikāņu arheoloģe Sāra Riversa-Kofīlda. Un viņa nepārspīlēja. Šis bloga ieraksts aizsāka kriptogrāfijas mīklu, kas turpmākos apmēram 10 gadus zinātāju aprindās tika uzskatīta par vienu no 50 pasaulē intriģējošākajiem neatrisinātajiem šifriem. Līdz šim brīdim.

Nopirka mīklu

Sāra Riversa-Kofīlda blogā par sevi raksta: "Kuratore darbā, kolekcionāre mājās." Viņas aizraušanās ir senas kleitas un rokassomiņas. 2013. gada Ziemassvētkos Sāra tika pie jauna kolekcijas priekšmeta – 19. gadsimta izskaņā darinātas zīda kleitas.

"Šis ir otrais ieraksts, ko sāku rakstīt par šo kleitu, kuru nopirku Ziemassvētku brīvdienu laikā. Pirmo izdzēsu, jo tas bija tikai par to, kā uzgāju kleitu antikvariātā un kā pēc tam šaustīju sevi par pirkumu, jo man taču to nevajag. Un kur es to galu galā glabāšu? Un parasti es tik daudz netērēju," stāstu par bronzas krāsas zīda kleitu sāka Sāra. Taču tad sapratusi, ka viņai nav, par ko taisnoties, un arī nevienam nav jāpierāda, ka kleitas iegāde bijusi pamatota. Vēl jo vairāk tāpēc, ka toreiz tika iegādāta ne tikai kleita, bet arī detektīvstāsta cienīga mistērija.

Sārai pētot kleitu, atklājās – iekšpusē ir kabata. Nekas neparasts – daudzām 19. gadsimtā šūtajām kleitām tādas bija. "Taču tad sākās dīvainības," blogā raksta arheoloģe. Parasti kabatas ir viegli pieejamas, taču ne šī – ieraudzīt var, bet, lai pie tās tiktu, bija pamatīgi jānoņemas.

Kad tas beidzot izdevies, kabatā atrasta saņurcīta papīra bumbiņa. Divas lapas, kas, šķiet, bija pārcietušas mazgāšanu. "Domājām, ka esam atraduši kādu senu vēstuli," atminas Sāra. Taču tad, kad teksts izlasīts, viņa ar savu māti stāvēja kā apstulbušas. "Teksts ir salasāms, bet neveido nekādu jēgu."

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!