Foto: Shutterstock

Neparasts ķēriens sanācis pašvaldības deputātei Kambrijas grāfistē Skotijā, kura ar iepirkumu grozu no vietējā dīķa izzvejojusi bīstamu bruņurupuci, vēsta vietējie mediji.

Macrochelys temminckii ir lielākais saldūdens bruņurupucis pasaulē, kura dzimtene ir Ziemeļamerikas dienvidi. Bīstams šis rupucis ir savu spēcīgo žokļu dēļ, ar kuriem var nocirst cilvēkam pirkstu.

Macrochelys temminckii ir visēdāji un barojas ar jebko, kas pagādās pa ķērienam – visbiežāk viņu pārtika ir zivis, moluski, vēžveidīgie, abinieki, kā arī čūskas, kukaiņi, ūdensputni, citi bruņurupuči un ūdens augi, gliemeži un tārpi, ja sanāk noķert – arī nelieli aligatori. No šejienes arī tā angliskais nosaukums "aligatoru kampējs bruņurupucis" (Alligator snapping turtle).

Ziņas par neparasto reptili vietējā dīķī parādījās sociālajos tīklos, kur iedzīvotāji uztraucās, pirmkārt, par risku tikt savainotiem, otrkārt, nezinot, ko ar to darīt pēc izvilkšanas no dīķa. Ursviktarnas iedzīvotājem talkā nāca pašvaldības deputāte Denīze Čemberlēna, kura iepriekš dzīvojusi Floridā un zina, kā apieties ar bruņurupučiem, raksta "Daily Mail".

Izmantojot iepirkuma grozu, Čemberlēna izzvejoja aligatorbruņurupuci, un tas tika nogādāts tuvējā veterinārajā praksē, kur tam tika iedota iesauka "Pūkainītis". Speciālisti pieļauj, ka reptili dīķī ielaidis tā iepriekšējais īpašnieks, kad vairs nav gribējis par to rūpēties.

Pēc tam, kad bruņrupuča attēli aplidoja internetu, daudzi piedāvājās to adoptēt, taču tika nolemts dzīvnieku nogādāt savvaļas dzīvnieku centrā Kornvolā.

Savvaļā lielākais šīs sugas bruņurupucis atrasts Kanzasā pagājušā gadsimta 30. gados, taču šīs ziņas nav oficiālas apstiprinātas – rupucis esot svēris 183 kilogramus. Šobrīd dažādos zooloģiskajos dārzos dzīvo vairāki šie reptiļi, un to svars bieži sasniedz centneru. Tiesa, savvaļā rupuču izmērs un svars ir ievērojami pieticīgāks, no 8 līdz 80 kilogramiem.

Seko "Delfi" arī vai vai Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!