Foto: Carlos Gauna

Pētniekiem izdevies pirmo reizi savvaļā ieraudzīt un nofilmēt vienu no noslēpumainākajiem dzīvniekiem pasaulē – lielās baltās haizivs mazuli, vēsta specializētie mediji.

Daudzu jūras iemītnieku dzīves ciklu mēs zinām visā garumā – no bruņurupuču olu šķilšanās līdz koraļļu izaugšanai. Taču, lai arī cik neticami tas būtu, līdz šim nevienam nebija izdevies novērot lielās baltās haizivs (Carcharodon carcharias) nākšanu pasaulē vai vismaz mazuļa draiskošanos ar mammu.

Desmitiem gadu zinātniekiem palika noslēpums, kur savvaļā dzimst balto haizivju mazuļi, līdz pagājušā gada vasarā diviem speciālistiem – operatoram un biologam, kuri pie Kalifornijas krastiem meklēja haizivis – izdevās iemūžināt video neparasti mazu šo plēsoņu, vēsta izdevums “Discover Magazine”. Rakstā specializētajā žurnālā “Environmental Biology of Fishes” teikts, ka šis video ne tikai norāda uz vietu, kur haizivju mazuļi nāk pasaulē, bet arī parāda, kādi tie izskatās dzīves pirmajās dienās vai pat stundās.

Lielā baltā haizivs ir viens no visvairāk pētītajiem okeānu iemītniekiem, jo tā vienmēr piesaista uzmanību, taču tajā pašā laikā praktiski nekas nav zināms par tās dzīves ciklu un jo īpaši piedzimšanu.

“Lielās baltās haizivs piedzimšanas vieta ir haizivju zinātnes Svētais Grāls,” saka video autors, operators Karloss Gauna. “Nevienam līdz šim nebija izdevies uziet šo vietu, tāpat kā neviens nebija redzējis dzīvu jaunpiedzimušu haizivi.”

Video, kas filmēts ar dronu, redzama salīdzinoši maza, slaida haizivs, kas peld tuvu ūdens virsmai. Parasti lielā baltā haizivs ir ar pelēkiem sāniem un baltu vēdera daļu, bet šī bija balta un pārklāta ar neparastu, pienainu substanci. Iespējams, tas norāda uz kādu nezināmu ādas īpatnību, bet speciālistiem ir cits skaidrojums. “Baltais slānis, viņai peldot, nāca nost. Es uzskatu, ka tā bija tikko piedzimusi baltā haizivs ar embrija slāņa paliekām,” saka Kalifornijas Universitātes biologs un raksta līdzautors Filips Stērnss. “Domāju, haizivs bija dažas stundas, maksimums vienu dienu veca.”

Pirms piedzimšanas baltās haizivs mazuļi mātes dzemdē atrodas īpašā vielā, sauktā par intrauterīno pienu. Pēc pētījuma autoru domām, tas varētu pārklāt mazās haizivis kādu laiku pēc nākšanas pasaulē.

Stērnss un Gauna norāda uz vairākiem aspektiem, kas pierāda, ka šis bijis mazulis: izmērs, krāsa un atrašanās vieta prom no Kalifornijas centrālās piekrastes. Turklāt operators uzsver, ka īsi pirms tam šajā vietā redzējis vairākas citas haizivis. “Dažas dienas pirms tam es šajā vietā nofilmēju trīs ļoti lielas haizivis, kas izskatījās grūsnas,” saka Gauna. “Nav grūti secināt, kā tur parādījies mazulis.”

“Ir nepieciešami turpmāki pētījumi, lai apstiprinātu, ka šie ūdeņi patiešām ir balto haizivju vairošanās vieta,” paziņojumā presei izteicies Stērnss. “Ja tā būs, mēs vēlētos, lai likumdevēji iejauktos un aizsargātu šos ūdeņus.”

Lielās baltās haizivis ir iekļautas apdraudēto sugu sarakstā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!