Foto: Publicitātes foto
Šmita Okeāna institūta pētnieki Klusajā okeānā gandrīz 2,5 kilometru dziļumā atraduši brīnumjauku "bērnudārzu", kurā nobrieda un šķīlās četru līdz šim nezināmu sugu galvkāji.

Starptautiska okeānu pētnieku komanda pie Puertoriko divās ekspedīcijās 2023. gada vasarā atklāja divus astoņkāju inkubatorus, vienu raju "bērnistabu" un divus zemas temperatūras hidrotermālos avotus. Atgriežoties šajā teritorijā decembrī, pētnieki guva apstiprinājumu, ka astoņkāji ir aktīvi visa gada garumā.

Abas ekspedīcijas vadīja Dr. Beta Orkata no Bigelova Okeāna zinātņu laboratorijas un Dr. Horhe Kortess no Kostarikas Universitātes. Tika identificētas četras jaunas astoņkāju sugas, kam šobrīd top apraksts.

Viens no jaunatklātajiem astoņkājiem ir jauna Muusoctopus suga, un tas tiks nosaukts par Dorado astoņkāji pēc atklāšanas vietas – tas ir neliels klinšu atsegums, ko neoficiāli dēvē par Eldorado kalnu. Tā ir radniecīga, bet atšķirīga suga no pērļu astoņkāja, kas tika atrasts pie zemūdens Deividsona kalna Kalifornijā 2018. gadā, citā dziļūdens astoņkāju mazuļu audzēšanas vietā.

No četrām jaunajām Kostarikas sugām tikai Dorado astoņkājis novērots novietojam olas pie hidrotermālajiem avotiem. Atklājums papildina pierādījumus tam, ka Muusoctopus ģints ir attīstījusies, lai olas perētu silto avotu tuvumā jūras dibenā.

"Nopietna darba rezultātā mūsu komanda atklāja jaunus hidrotermālos avotus Kostarikas piekrastē un apstiprināja, ka tur atrodas dziļjūras astoņkāju audzētavas un pastāv unikāla bioloģiskā daudzveidība," saka Dr. Orkata. "Tikai pirms mazāk nekā desmit gadiem apstiprinājās, ka senajos vulkānos tālāk no okeāna vidusdaļas grēdām ir zemas temperatūras hidrotermālie avoti. Šādas vietas ir ļoti grūti atrast, jo avoti neveido virspusē novērojamu ūdens kustību."

Ekspedīcija veica vēl vairākus atklājumus – zinātnieku komanda uzgāja arī dziļūdens raju audzētavu cita jūras kalna virsotnē Kostarikas ūdeņos, nosaucot šo vietu par Raju parku (angliski – Skate Park). Komanda atrada vēl trīs hidrotermālos avotus 10 līdz 30 jūras jūdžu attālumā vienu no otra. Visiem avotiem ir atšķirīga temperatūra un ķīmiskais sastāvs, kas norāda, ka to veidošanos nosaka unikāli reakcijas procesi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!