Nu jau vairāk kā nedēļu noslēgusies ekspedīcija "Seascape Alaska 5", kuras laikā Aļaskas līča ūdeņos vairāk nekā trīs kilometru dziļumā tika atrasts dīvaina paskata veidojums – zeltainas krāsas bumbulis, kuru pagaidām aizvien zinātnieki nav identificējuši. Vien zina, ka tas ir bioloģiskas izcelsmes. Taču, kaut šis atradums pievērsa sabiedrības un mediju uzmanību, pašus dziļūdens pētniekus toreiz vairāk aizgrābis kāds cits atklājums.

Pētnieki par atradumu drīz vien pat piemirsuši – līdz brīdim, kad tam pastiprinātu uzmanību pievērsa plašsaziņas līdzekļi.

"Mēs katrā ieniršanas reizē redzam dīvainas lietas, un šī pat nebija pati interesantākā, ko toreiz pamanījām," izdevumam "Futurism" atzīst Sems Kandio, ASV Nacionālās Okeānu un atmosfēras pārvaldes pētniecisko ekspedīciju koordinators, kurš bija klāt zeltainā bumbuļa atrašanas brīdī un toreiz video tiešraidē atzina: "Nezinu pat, ko par to domāt." Protams, ir visai skaidrs, kāpēc tieši šis, nevis kāds cits atradums piesaistīja sabiedrības uzdevumu – kaut kas neidentificēts trīs kilometru dziļumā, turklāt zelta krāsā! Taču ārpus starmešu gaismas palika citi interesanti novērojumi.

Taujāts, kas tad konkrētajā niršanas reizē 30. augustā pētniekus intriģējis un saviļņojis visvairāk, Kandio izdevumam "Futurism" pastāstīja par divām astoņkāju mātītēm, kas gādīgi sargāja olas. Kad tām pietuvojās no attāluma vadāmā izpētes zemūdene, nedaudz izdevās pat nofilmēt mazos astoņkājīšus caurspīdīgajās olās tā, ka redzami tausteklīši.

Visi brīnījās – cik šis neparasti! Un tomēr Kandio prāto – kā mēs vispār varam zināt, kas tur, lejā, ir parasti vai neparasti? Mums vienkārši nav daudz informācijas par okeāna tumšajās dzīlēs notiekošo. "Tas ir kā nonākt nepazīstamā lielpilsētā, nostaigāt vienu kvartālu un paziņot, ka nu tu zini pilnīgi visu par šo pasauli, no kuras esi redzējis mazu daļiņu."

Kaut okeāni klāj 70% no planētas virsmas, tikai neliela daļa to gultnes ir kartēta ar sonāriem, bet vēl mazāka daļa izpētīta šādi – ar attālināti vadāmiem aparātiem, filmējot dzīlēs notiekošo.
"Katru reizi atrodam jaunas radības," apstiprina šajā ekspedīcijā neiesaistītā Eimija Bako-Teilore, Floridas Štata universitātes pētniece. "Reizēm tās ir skaistas un ļoti fotogēniskas – dziļūdens koraļļi vai hidrotermālās atveres. Reizēm savādi un nedaudz biedējoši, kā šis objekts," Bako-Teilore komentē zeltaino bumbuli, kurš virs ūdens gan nemaz vairs nelaistījās zeltainās krāsās, bet bija dzeltenīgi brūngans. Arī viņa nespēj šo objektu identificēt pēc attēliem vien un piekrīt pagaidām vadošajai versijai, ka tā varētu būt kādas nezināmas sugas ola. "Ja tā izrādīsies patiesība, būs aizraujoši uzzināt, kāda radība to izdējusi. Varbūt šis dzīvnieks ir kāda mums līdz šim nezināma suga!"

Pēc kāda laika gan atbildi zināsim – paraugi ir ceļā pie Smitsona institūta speciālistiem. Tikmēr intriga saglabājas, un nav ko liegties – arī "Campus" redakcijai "zeltainā bumbuļa mistērija" šķiet labs veids, kā pievērst sabiedrības uzmanību fantastiskajiem atklājumiem, kas gaida dzelmē. "Iespējams, mums video tiešraidē nevajadzēja pieminēt citplanētiešus," medijam "Futurism" ar smaidu atzina Sems Kandio, atsaucoties uz zinātnieku komentāriem, kad tie pirmo reizi ieraudzīja šo veidojumu 3,3 kilometru dziļumā un pieminēja, ka šādi parasti sākoties šausmu filmas par citplanētiešiem. "Taču spēlēt līdzi ir jautri! Daudziem cilvēkiem ir nepareizs uzskats, ka zinātnieki nav dzīvi cilvēki un zina pilnīgi visu," spriež Kandio. Tāpēc cilvēki arī bieži esot vīlušies, ja zinātniekiem acumirklī nav atbildes uz pilnīgi visu vai gadījumos, ja līdz ar jaunām zināšanām nākas mainīt uzskatus par kādu lietu vai procesu.

Tikmēr jau ir sācies ekspedīcijas nākamais posms – "Seascape Alaska 6". Šajā pārbraucienā no Aļaskas līča līdz Sanfrancisko piekrastes ūdeņiem gan uzsvars būs uz zemūdens reljefa kartēšanu no kuģa, bet attālināti vadāmie aparāti ūdenī ielaisti netiks.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!