Palmā, vienā no Kanāriju salu arhipelāga salām, piekrastē izskalots miris milzis – kašalots. Šie vaļi var pārsniegt 20 metru garumu un svērt pat 50 tonnas. Un tomēr – to dzīvība ir trausla. Eksperti uzskata, ka šī kašalota nāvi izraisījis nepilnus 10 kilogramus smags objekts. Kas, izrādās, ir visnotaļ dārgs – tā ir ambra jeb īpaša viela, kas veidojas kašalotu gremošanas orgānos.

Ambru mēdz dēvēt arī par peldošo zeltu vai pelēko dzintaru. Tā ir aromātiska vaskveida viela, kas rodas gadījumos, kad kašalots norijis kādu objektu, ar ko gremošanas sistēma netiek galā. Žultsvadi izdala sekrētu, kas apņem nesagremojamos, bieži vien asos objektus. Parasti kašaloti šādus objektus cenšas atvemt, taču reizēm tas neizdodas, un objekts iesprūst kaut kur gremošanas traktā. Tajos gadījumos objektus ieskauj ambra, lai pasargātu vaļa orgānus. Kā vēsta vietne "Live Science", šī substance ir liels retums un atrasta vien vienā līdz piecos procentos izskaloto vaļu.

Šī kašalota iekšās atrastā ambra svērusi 9,5 kilogramus, un eksperti uzskata – tieši milzīgais ambras gabals izraisījis vaļa nāvi. To iestrēgušu vaļa zarnās atradis Palmas Universitātes pētnieks Antonio Fernandezs Rodrigezs, kad pētījis izskalotā vaļa līķi, lai noskaidrotu nāves cēloni.

Ambru izmanto parfimērijas produktu ražošanā, turklāt jau simtiem gadu. Svaigas ambras aromāts nav diez ko patīkams, taču laika gaitā tā iegūst patīkamāku smaržu. Taču parfimērijā ambras funkcija galvenokārt ir cita – šī viela palīdz smaržas padarīt daudz noturīgākas. Mūsdienās gan dabisko ambru pārsvarā aizvietojuši sintētiski savienojumi, tomēr aizvien ir tādi ražotāji, kas priekšroku dod dabā atrastajai ambrai.

Agrāk kašaloti bija vieni no visvairāk medītajiem vaļiem. Kopš striktāku vaļu medību ierobežojumu ieviešanas 20. gadsimta otrajā pusē to populācija šķiet stabilizējusies, tomēr kašaloti aizvien uzskatāmi par apdraudētu sugu. Tas nozīmē, ka arī kašalotu un to orgānu vai citu daļu tirdzniecība ir aizliegta saskaņā ar CITES konvenciju (konvencija "Par starptautisko tirdzniecību ar apdraudēto savvaļas dzīvnieku un augu sugām"). Tomēr ambra ir izņēmums, jo nav nedz dzīvnieka gaļa, nedz kāds cits orgāns, bet gan dzīvnieku izcelsmes pārpalikumi, blakusprodukts. Tādēļ arī Kanāriju salās, uz kurām attiecas Eiropas Savienības normas, tirdzniecība ar ambru ir legāla. Un šī substance ir ļoti dārga. Prognozēts, ka Rodrigeza atrasto nepilnus 10 kilogramus smago ambras gabalu varētu pārdot pat par 550 tūkstošiem dolāru jeb apmēram 490 tūkstošiem eiro. Viņš plānojot tieši to arī darīt, bet ienākumus ziedot upuriem, kas cieta 2021. gadā notikušajā vulkāna izvirdumā Palmā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!