Foto: Shutterstock
Nē, tas nav jūsu kaķis, kas pieprasa ēdienu, vai kaijas, kas piecos no rīta sāk savu sasaukšanos uz kaimiņmājas jumta. Izrādās, skaļākie iedzīvotāji mīt pavisam citā vidē – ūdenī!

Dienviddānijas Universitātes (SDU) Odensē skaņu komunikācijas un uzvedības izpētes grupas pētnieki, kas specializējas dažādu dzīvnieku skaņu salīdzināšanā, ir noteikuši, kuri ir lielākie "bļauri".

Kā zināms, skaņa rodas, vibrējot gaisa vai ūdens molekulām, kuras iekustina skaņu veidojoša struktūra. Skaņas stiprumu nosaka sākotnējās vibrācijas ātrums un stiprums, kā arī vide, caur kuru skaņas viļņi izplatās. Vienkāršāk runājot – jo spēcīgāka vibrācija, jo intensīvāka ir skaņa. Un daudzi dzīvnieki spēj radīt ļoti intensīvas un skaļas skaņas.

Salīdzinot dzīvnieku izdoto skaņu mērījumus, zinātnieki noskaidrojuši, ka skaļākie ir zīdītāji, kas peld vai lido, un starp tiem ir daži rekordisti. Pētījumā, kas publicēts žurnālā "Frontiers in Ecology and Evolution", minēti dzīvnieki, kuru balss decibeli ir tādi, par ko pilsētnieki, kas dusmojas par motociklistiem ielās, būtu izmisumā. Te jāpiebilst, ka tehniskajā apskatē motocikliem skaņas līmenis nedrīkst pārsniegt 80 decibelus.

Pētnieku nosauktie gan varētu šķist neparasti, jo tie nav dzīvnieki, ar ko lielākais vairums cilvēku saskaras ikdienā un lielākā daļa, iespējams, tāpēc pat nenojauš, ka šie zīdītāji vai putni vispār izdveš kādu skaņu. Turklāt skaņa, kas tapusi mums pie auss vai kilometra attālumā, pēc intensitātes ļoti atšķiras, tāpat arī frekvence – jo ir skaņas, ko cilvēka auss nevar uztvert, bet attiecīgajiem dzīvniekiem tā ir ļoti skaļa. Tāpēc mērījumi pētījumam notika vienādā attālumā no skaņas avota un ņemot vērā to, kā skaņas uztver attiecīgās sugas pārstāvji.

105 decibeli

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!