Foto: Kadrs no video

Atsaucoties uz cilvēku bažām par notikumiem tiešraides zvaigžņu – stārķu Tuka un Mammas – ligzdā, Latvijas Dabas fonds (LDF) aicina neiejaukties dabas procesos.

LDF speciālisti novērojuši, ka pēdējās dienās stārķu ligzdas sekotāju vidū ir izcēlies "pamatots satraukums" par tajā notiekošo – viens no mazuļiem netika pienācīgi barots. Vairākas dienas to mēģināja izstumt no ligzdas, kas nozīmētu drošu putnēna bojāeju.

Novērojumi liecina, ka nu tas ir noticis. Mazākais un vārgākais stārķēns tomēr ir izgrūsts no ligzdas, stārķu pārim Mammai un Tukam izvērtējot jaunputnu barošanas iespējas. Brīdinām, ka video var būt nepatīkami kadri.

Notikušo skaidro Latvijas Dabas fonda (LDF) ornitologs Jānis Ķuze: "Es aicinu uz šo situāciju skatīties tā – ligzdā ir četri jaunie putni, kuriem ir labas izredzes izdzīvot. Lielāka olu skaita sadēšana ar sekojošu mazuļu skaita samazināšanu ir šai sugai raksturīga, tas ir mehānisms, kas izveidojies ilgstošā evolūcijas procesā, un tam ir sava jēga. Labākais, ko mēs varam darīt, ir to izprast un respektēt."

Baltie stārķi, kuru ligzdā ierīkota novērošanas kamera, bija izperējuši piecus mazuļus, no kuriem viens acīmredzami bija mazāks un vārgāks. Tiešraides komentāros izcēlās dedzīga diskusija par mazuļa glābšanu, uz ko LDF speciālisti norādīja, ka iejaukšanās dabiskajos procesos pieļaujama tikai īpašos gadījumos, un šis nav viens no tiem.

"Mūsu pieeja putnu tiešraidēm ir bijusi – neiejaukties un respektēt dabā notiekošo, respektēt dzīvnieku attiecības un viņu dzīves modeli, esot vērotājiem. Arī šoreiz mēs neiejaucamies un aicinām izturēties ar sapratni un pieņemoši pret dabas procesiem," norāda LDF. "Kāpēc mēs neiejaucamies? Dabā pastāv mehānismi, kā tiek nodrošināta sugas turpināšanās – izaug spēcīgākie mazuļi, izdzīvo lielākais iespējamais mazuļu skaits konkrētajā situācijā un barības pieejamības apstākļos. Balto stārķu mehānisms ir tāds, ka putni izdēj lielāku olu skaitu, mazuļi ir dažāda izmēra, mazākie bieži neizdzīvo. Tie iet bojā dažādos veidos, kas noteikti ir pazīstami cilvēkiem, kuru pagalmos vai lauku sētās ir balto stārķu ligzdas."

Šis ir sugas pašregulācijas mehānisms, un cilvēka iejaukšanās, lai arī ļoti saprotama un vislabāko nodomu vadīta, ar to būtu pretrunā.

Latvijas Dabas fonds

Vēl viens piemērs ir mazie ērgļi, kuri izmanto kainismu kā mehānismu, lai nodrošinātu, ka izdzīvo spēcīgākais mazulis – ja ir izdētas divas olas, viens mazulis 99 procentos gadījumu iet bojā, uzsver speciālisti.

"Mēs novērtējam skatītāju atsaucību un līdzjūtību un vēlreiz aicinām izturēties ar sapratni un respektēt dabas procesus," teikts LDF izplatītajā paziņojumā "Facebook".

To pašu – neiejaukties – iesaka arī ligzdas tiešraides atbalstītāji AS "Sadales tīkls", aicinot līdzjutējus uzticēties dabas speciālistiem un ornitologiem.

Kā zināms, balto stārķu Tuka un Mammas ligzdā Tukuma novadā ir ievietota tiešraides kamera, kurā visu diennakti var vērot putnu dzīvi. Ligzdošanas sezonas sākumā šogad tur tika iedētas piecas olas, un visi pieci stārķēni izšķīlās.

Seko "Delfi" arī vai vai Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!