Foto: Reuters/Scanpix/LETA
Patagonijas piekrastē masveidā bojā iet ziloņroņu mazuļi – lielākā daļa no putnu gripas, vēsta ārzemju mediji.

Kā ziņo Savvaļas dabas aizsardzības biedrība (WES), 2023. gadā trijās Dienvidu ziloņroņu (Mirounga leonina) apmešanās vietās Patagonijā bojā gājuši apmēram 17 000 roņu mazuļu, un lielākā daļa – 96% – no ļoti patogēnās putru gripas (H5N1).

"Tas ir pirmais ziņojums par tik apjomīgu ziloņroņu mirstību šajā apgabalā pēdējā pusgadsimta laikā. Skatu, ka roņi ir atrasti miruši vai mirst pludmalēs, var raksturot tikai kā apokaliptisku," teikts WCS veselības departamenta izpilddirektora Krisa Volzera paziņojumā. "Šī 2023. gada izmiršana krasi kontrastē ar 2022. gadu, kad piedzima un veiksmīgi izauga 18 000 mazuļu."

Foto: Shutterstock

Biedrība uzskata, ka ziloņroņiem ir minimāla vai nav nekādas saskarsmes ar vietējo putnu populāciju, kas ir vēl viens apstiprinājums tam, ka putnu gripa spēj izplatīties starp zīdītājiem. Kalifornijas Universitātes veterinārās medicīnas pasniedzēja Marsela Juhārta norāda, ka, roņu mazuļi pārtiek no mātes piena un faktiski nav iespēju, ka viņi apēstu inficētu putnu. "Tas viss norāda uz kaut kādas pārneses iespēju no zīdītāja uz zīdītāju," Juhārta izteikusies intervijā izdevumam "New Scientist".

Kā rakstījām, pagājušogad putnu gripa tika konstatēta arī tādiem vientuļniekiem kā leduslāčiem, bet tas noticis otrā puslodē, Aļaskā, un nozīmē, ka lāči, visdrīzāk, nav inficējušies, nomedījot slimu roni.

Kā zināms, putru gripas paveids N5H1 pirmoreiz tika atklāts 1996. gadā Ķīnā. Ilgus gadus tika uzskatīts, ka šim vīrusam ir pakļauti tikai mājputni, taču kopš 2021. gada tas arvien biežāk konstatēts savvaļas putniem un nu jau arī zīdītājiem – pirmie gadījumi fiksēti 2022. gadā. Putnu gripas uzliesmojumi reģistrēti kažokzvēru fermās Francijā un Spānijā, un ziņots arī par putnu gripas epidēmiju īpaši apdraudēto Kaspijas roņu populācijā – pērn nomira 700 īpatņu.

Foto: Reuters/Scanpix/LETA
Bojā iet arī citi jūras zīdītāji, piemēram, cūkdelfīni.

Reaģējot uz putnu gripas izplatību, Pasaules Veselības organizācija ir mudinājusi sabiedrību sagatavoties iespējamai masveida pārnesei arī uz cilvēkiem. Lai gan gadījumi, kad cilvēki inficējas un smagi saslimst ar putnu gripu, ir ļoti reti, jo vairāk slimība izplatīsies starp zīdītājiem, jo vieglāk vīrusam būs mutēties un kļūt infekciozākam arī zīdītāju vidū. Covid-19 pandēmijas laikā veselu cilvēku skaits, kurus inficēja viens slims indivīds, sākotnēji bija robežās no 1,7 līdz septiņiem jauniem gadījumiem, kamēr viens ar H5N1 slims putns var inficēt pat 100 citu putnu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!