Foto: Shutterstock
Ir ļoti daudz radošu veidu, kā cilvēce pašas rokām var sevi iznīcināt, – nemaz nav jāgaida "ārējie spēki", piemēram, asteroīdi vai Saules bojāeja. Viss savām rokām! Un tomēr – ko varam vēl pagūt vērst par labu?

Dzīves ilgums palielinās, medicīna progresē, tehnoloģijas attīstās, sākam domāt par atbildīgāku un prātīgāku izturēšanos pret dabu un tās resursiem... Šķiet – kas var noiet greizi? Dzīvo tik! Taču zinātnieki norāda uz pirmajā acumirklī varbūt nepamanāmiem slazdiem, kuros varam iekrist. Kā senajā aforismā – ceļš uz elli tiek bruģēts ar vislabākajiem nodomiem.

Stokholmas Universitātes zinātnieku grupa ir noteikusi 14 dažādus "evolucionāros strupceļus", kuros mūsu civilizācija var potenciāli nonākt un kas beigtos ar pilnīgu cilvēku iznīkšanu. Turklāt problēma ir tā, ka apdraudējums nāk ne jau no sfērām, kurās mēs grēkojam uz velna paraušanu un šaujam sev kājā, bet gan no jomām, kurās uzrādām, mūsuprāt, lielisku progresu.

Cilvēces evolūcija līdz šim bijusi neticams veiksmes stāsts, taču antropogēnā – ģeoloģiskajā epohā, ko veidojam mēs, cilvēki, – šis tas sāk pamazām irt pa šuvēm. Daudzas globālās problēmas – tostarp nupat piedzīvotā Covid-19 epidēmija, klimata izmaiņas, finanšu un pārtikas krīzes, militārie konflikti – sāk velties pār zemi gandrīz vienlaicīgi. Šo fenomenu zinātnieki sauc par "polikrīzi".

"Cilvēki kā suga ir neticami radoši," saka pētījuma vadošais speciālists, Stokholmas Universitātes antropologs Peters Sjogards Jērgensens. "Mēs spējam ieviest jauninājumus un adaptēties dažādos apstākļos un varam sadarboties neticami lielos mērogos. Taču tieši šīs spējas var mums sagādāt neparedzamas sekas. Vienkāršāk runājot, var teikt, ka cilvēki kā suga bijuši pārāk veiksmīgi un savā ziņā pārāk gudri savas nākotnes labā."

No šiem 14 iespējamiem evolucionārajiem scenārijiem, kas novestu pie cilvēces izzušanas, pieci nodēvēti par "globāliem":

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!