Noslēdzies pilotprojekts "Kodē vai arī nē", kur piecu nedēļu laikā vidusskolēni varēja iepazīt dažādas IT profesijas, kā arī guva pirmās iemaņas mājaslapu dizainā un programmēšanā. Pilotprojektā tostarp noskaidrots, ka jauniešus visvairāk interesē tieši aizraujoši tehnoloģiju jomas speciālistu pieredzes stāsti. Izmēģinājuma projektu vadīja inovāciju kustība "VEFRESH" sadarbībā ar VEF apkaimes tehnoloģiju uzņēmumiem.

"Kodē vai arī nē" testa programmas mērķis bija veidot ciešāku saikni starp vidusskolēniem un tehnoloģiju jomas uzņēmumiem, kā arī parādīt, ka ne visi IT speciālisti ir programmētāji – nozarē karjeru var veidot arī dizaineri, projektu vadītāji, inovāciju radītāji, valodnieki un daudzi citi.

Pilotprojektā piedāvāts gūt ieskatu piecās tehnoloģiju profesijās, kuru pārstāvji dalījās ar savu karjeras stāstu, atbildēja uz jautājumiem par darba ikdienu un pienākumiem, kā arī vadīja tiešsaistes praktiskās nodarbības. Projektā piedalījās vairāk nekā 35 skolēnu no visas Latvijas, no kuriem 22 ieguva diplomu par sekmīgu dalību un gala testa nokārtošanu.

Dalībnieku aptaujas rezultāti liecina, ka darbnīcas pozitīvi ietekmējušas zināšanas par dažādām IT profesijām, ceļot skolēnu izpratnes līmeni par vidēji 25%, kā arī sekmējot interesi par karjeru IT nozarē.

"Nodarbībās uzzināju daudz jauna, plānoju turpināt mācīties digitālo dizainu," raksta Zemgales vidusskolas audzēkne. "Bija interesanti dzirdēt katra cilvēka dzīves ceļu, kā viņš nonāca pie esošā amata. Praktiskās nodarbības bija vērtīgas, pat ja kas neizdevās attālinātā formāta dēļ," norāda dalībniece no Ķeguma komercnovirziena vidusskolas.
Noskaidrots, ka jauniešus vairāk par praktiskajām nodarbībām darbnīcās interesē IT nozarē strādājošo karjeras stāsti un ieskats darba ikdienā. Tas savukārt ir pienesums, ko nodrošināt var tikai saskarsme ar tehnoloģiju uzņēmumiem, nevis padziļināta skolas mācību programma. Tāpēc svarīgi nozarei ne tikai aicināt skolēnus apgūt jaunas prasmes, bet arī atklāt savus cilvēkstāstus.
"Vieslekcijas un stāsti par to, kā cilvēks ir nonācis kādā konkrētā profesijā, kāda ir viņa ikdiena un darba uzdevumi, skolēnus iedvesmo un motivē. Galvenais ir parādīt virzienu un radīt interesi. Liels prieks par to, ka "Kodē vai arī nē" programmas ietvaros izskanējušie stāsti no dažādu IT profesiju pārstāvju puses ir iedvesmojuši skolēnus ieskatīties vairāk tieši informācijas tehnoloģiju nozarē, kuras īpatsvars tautsaimniecībā tikai palielināsies," norāda viens no darbnīcu vadītājiem, Jānis Knets no "Accenture Latvia".

Balstoties uz pozitīvajiem pilotprojekta rezultātiem, kustība "VEFRESH" šogad plāno "Kodē vai arī nē" programmu atvērt plašākam dalībnieku skaitam. "Atbilstoši vidusskolēnu atsauksmēm, plānojam organizēt tiešsaistes sarunas par ikdienu un karjeru ar tehnoloģiju uzņēmumu pārstāvjiem, tostarp dizaineriem, spēļu veidotājiem, start-up dibinātājiem. Paralēli piedāvāsim arī darbnīcas tiem vidusskolniekiem, kuriem interesē apgūt praktiskās iemaņas programmēšanā, projektu vadībā vai citur," stāsta kustības pārstāve Lāsma Ivaska.

Projektā 2020. gadā piedalījās "Accenture Latvia", digitālā aģentūra "Bright", LMT, "Start(IT)", "Tieto Latvia" ("TietoEVRY" grupas uzņēmums) un jaunuzņēmums "WinGo Deposit". Ar realizētās mācību programmas saturu iespējams iepazīties šeit. Kustība "VEFRESH" aicina 2021. gada "Kodē vai arī nē" programmas veidošanai pievienoties arī citus tehnoloģiju uzņēmumus, kas gatavi stāstīt par sava uzņēmuma un dažādo profesiju ikdienu.

"VEFRESH" inovāciju kustība, kurā 2019. gadā apvienojās lielākie VEF apkaimes uzņēmumi, lai kopīgi veidotu šo teritoriju kā pilsētvides inovāciju centru. Kustības dalībnieki un atbalstītāji ir "Accenture Latvia", Elektronikas un datorzinātņu institūts, LMT, IT izglītības fonds, nekustamo īpašumu attīstītājs "Pillar", pilsēta pilsētā "Jaunā Teika", kā arī VEF Kultūras pils.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!