Vairums no mums ik dienu sūta un saņem e-pastus, ziņas sociālo tīklu "mesendžeros", uzņem un saglabā viedierīcēs attēlus, iepērkas interneta veikalos un vakarā pēc darba atslābinās, skatoties kādu seriālu "Netflix" vai citā straumēšanas platformā. Tie visi ir dati – milzīgs, milzīgs daudzums datu. Un katrs no mums pieliek roku, lai šis datu krājums nemitīgi un strauji pieaugtu. Taču – kur dati "dzīvo" un kā tos ne tikai vienkārši uzglabāt, bet izmantot lietderīgi, lai padarītu mūsu ikdienu vienkāršāku? Par to kopienas "The Raccoons" veidotās izglītojošu lekciju sērijas "Ievads STEM" otrajā epizodē "Par un ap datiem" stāsta trīs nozares profesionāļi.

Noskatoties video, tu uzzināsi, ko tieši saprotam ar terminu "lieldati", kā tie tiek glabāti, apstrādāti un analizēti. Galu galā – kā tos izmanto, cik svarīgi ir prasmīgi spēt veikt šīs darbības un kādu mērķu sasniegšanai to darīt.

Par datu glabāšanu un tā saucamajiem datu "mākoņiem" video stāsta "Tet" datu centru biznesa attīstības direktors Māris Sperga. Savukārt "Nordigen" datu zinātniece Agrita Garnizone sniedz īsu ieskatu tajā, kā dati tiek apstrādāti, bet par datu analīzes procesu un mērķiem stāsta "Nordigen" analītiķe Laine Bogomazova.

Šis ir otrais video lekciju ciklā, ko veido tiešsaistes kopiena "The Raccoons". Kopiena pulcē studentus un vecāko klašu skolēnus, kuri vēlas iepazīt jaunākās tehnoloģijas un programmēšanas prasmes radošā un savstarpējas sadarbības veicinošā vidē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!