Foto: Shutterstock

Jau ļoti ilgi Ziemassvētki tiek uzskatīti par brīnumu laiku, kad notiek dažādas grūti izskaidrojamas parādības. Gandrīz ikviens, lūkodamies uz pasauli bērna acīm, ir apbrīnojis Ziemassvētku vecīti, kas vienas nakts laikā, izmantojot lidojošus ziemeļbriežus, apciemo visus pasaules bērnus. Pats interesantākais šajā gadījumā ir tas, ka pieaugot cilvēki sāk Ziemassvētku vecīti apbrīnot vēl vairāk, jo, apgūstot dabas likumus, viņi saprot, ar cik nežēlīgiem darba apstākļiem ir jāsaskaras dāvanu vedējam šajā brīnumu naktī.

Šobrīd nav zināma neviena ziemeļbriežu suga, kas spētu lidot. Taču ir ļoti daudz dzīvu organismu, kas vēl nav klasificēti, un, lai gan lielākā daļa no tiem ir kukaiņi un baktērijas, tas tomēr pilnībā neizslēdz lidojošu ziemeļbriedi, ko redzējis ir tikai Ziemassvētku vecītis.

Pasaulē ir vairāk nekā 2,4 miljardi bērnu vecumā zem 18 gadiem. Tā kā Ziemassvētku vecītis neapciemo musulmaņu, indiešu, ebreju un budistu bērnus, tad darba slodze tiek reducēta "tikai" uz 15 procentiem, kas ir aptuveni 360 miljoni. Vidēji ņemot, ka vienā mājā ir trīs bērni, kopā iznāk vairāk nekā 120 miljoni māju, pieņemot, ka ikvienā no tām ir vismaz viens bērns, kurš visu gadu ir pietiekami labi uzvedies, lai iegūtu dāvanas.

Dažādu laika zonu dēļ Ziemassvētku vecītim ir 31 stunda, lai paveiktu savu darbu, ja tas virzās no austrumiem uz rietumiem, kas šķiet loģiski. Tas nozīmē, ka Ziemassvētku vecītim ir jāveic vairāk nekā 1075 apmeklējumu sekundē, kas savukārt nozīmē, ka Ziemassvētku vecītim ir mazāk nekā viena sekundes tūkstošdaļa, lai novietotu savu braucamo, izlēktu no ragavām, noliktu dāvanas zem eglītes vai, izšļūcot cauri skurstenim, piepildītu ar dāvanām zeķes, atkarībā no tā, kādas ir attiecīgā reģiona tradīcijas, un visbeidzot atgrieztos ragavās un nokļūtu līdz nākamajai mājai. Ja izdara pieņēmumu, ka visas apstāšanās vietas ir vienmērīgi izvietotas visapkārt pasaulei, tad aptuvenais attālums starp mājām ir 1,2 kilometri. Tātad kopējais ceļa garums, kas jāveic, ir ap 144 miljoniem kilometru.

Tas nozīmē, ka Ziemassvētku vecīša kamanas pārvietojas ar ātrumu ap 1300 kilometriem sekundē, neskaitot to, ka Salavecim ik pa laikam vajag apstāties, lai izdarītu to, ko mēs mēdzam darīt vismaz vienreiz 31 stundas laikā. Tas ir aptuveni 4000 reižu ātrāk par skaņas ātrumu.

Ātrākais cilvēka veidotais transporta līdzeklis ir sasniedzis ātrumu 95 kilometri sekundē. Tā ir Saules izpētei domātā kosmiskā zonde "Parker Solar Probe", kas šobrīd traucas ar ātrumu aptuveni 342 000 kilometri stundā un vēlāk sasniegs pat 692 000 kilometru stundā lielu ātrumu. Tiesa, tas aizvien būs daudz lēnāk, nekā jālido Ziemassvētku vecītim, ja viņš grib paspēt laikā paviesoties visās mājās. Salīdzinājumam – vidēji parastais ziemeļbriedis var pārvietoties ar ātrumu 24 kilometri stundā.

Foto: Shutterstock

Vēl viens interesants elements ir kamanu sastāva pilnā masa. Ja pieņem, ka katrs bērns saņem dāvanu, kuras svars ir ap viens kilograms, tad kopējais kamanu svars ir 360 000 tonnu, neskaitot Ziemassvētku vecīti un viņa kamanu svaru. Uz zemes ziemeļbriedis var pavilkt ap 150 kilogramiem. Pat pieņemot, ka lidojošs ziemeļbriedis var panest 10 reizes lielāku svaru, mums ir nepieciešami nevis astoņi vai deviņi ziemeļbrieži, bet gan 240 000. Tas nozīmē, ka kopējā sastāva masa ir apmēram 450 000 tonnu.

450 000 tonnas, pārvietojoties ar ātrumu 1300 kilometri sekundē, radītu milzīgu gaisa pretestību, ļoti līdzīgu tām, ko rada kosmiskie aparāti, kas atgriežas Zemes atmosfērā. Vadošie ziemeļbrieži katru sekundi saņemtu apmēram 1018 džoulus enerģijas. Īsāk sakot, šie ziemeļbrieži sadegtu gandrīz acumirklī, negatīvi ietekmējot ziemeļbriežus aiz sevis un radot milzīgu skaņas triecienvilni. Pārējā ziemeļbriežu komanda tiktu noslaucīta laikā, kas mazāks nekā sekundes simtdaļa.

Ziemassvētku vecītis tajā pašā laikā sajustu pārslodzi, kas vairāk nekā 18 000 reižu pārsniegtu gravitācijas spēku uz Zemes. Ja pieņemtu, ka Ziemassvētku vecītis ir 125 kilogramus smags, kas pēc pieejamās informācijas jau būtu diezgan slaida Ziemassvētku vecīša versija, viņš tiktu iespiests savu kamanu sēdeklī ar aptuveno spēku 20 000 000 ņūtoni.

Foto: LETA

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!