Rīgas Stradiņa universitāte (RSU) klajā laidusi jaunu podkāstu jeb raidierakstu "RSU Veselības ekspresis", kura pirmā sērija veltīta fiziskās un emocionālās formas atgūšanai pēc Covid-19 ziemas.

Podkāstā regulāri tiksies augstskolas pārstāvēto dažādo jomu mācībspēki un zinātnieki, lai vienkāršās sarunās dalītos ar jaunākajiem atklājumiem un atgādinātu senas patiesības par to, kā varam dzīvot veselīgāk un harmoniskāk. Šī būs tikšanās vieta tiem, kuri vēlas ieviest veselīgus paradumus savā ikdienā – veselīgāk strādāt, ēst, domāt, sportot un mācīties. Podkāsta "RSU Veselības ekspresis" īpašais uzstādījums ir starpdisciplinaritāte.

"Mūsu vēlme ir ļaut klausītājiem uz vienu jautājumu vai problēmu palūkoties no atšķirīgiem skatu punktiem, tāpēc kopā ar ārstiem aicināsim uz tikšanos dažādu profilu pārstāvjus – mikrobiologus, farmaceitus, sociālantropologus, darba drošības un veselības komunikācijas speciālistus, mākslas terapeitus, psihologus, veselības sporta trenerus, uztura speciālistus un citus RSU mācībspēkus, lai dotos kopā pretī veselīgākai dzīvei!" stāsta RSU Sabiedrisko attiecību nodaļas vadītāja Inguna Potetinova, kura raidierakstu veido kopā ar kolēģi Vinetu Romāni.

Pirmajā epizodē tiekas RSU asociētā profesore endokrinoloģe Ilze Konrāde un RSU docētāja psiholoģe, supervīzore un mākslas terapeite Indra Majore-Dūšele.

Runājot par uzturu, Konrāde norāda – ikvienam par to ir viedoklis, zinām, kas ir pareizi, bet ne vienmēr pietiek spēka atbilstoši rīkoties. Daba, fiziskas aktivitātes, draugi un ģimene dod mums spēku, kas ļauj sapurināties un sev pateikt, ka sestā desmaizīte vakarā nemaz nav obligāta.

Savukārt Majore-Dūšele uzsver, ka sevis vainošana ir sprungulis spieķos. "Mēs zinām kā ir pareizi, bet mums nav spēka to izdarīt. Tad mēs sākam sevi vainot, ka netiekam galā un nespējam īstenot to, kas ir labi. Tāpēc es aicinu būt laipniem pret sevi – dot sev laiku un organizēt atbalstu, lai palīdzētu saglabāt iekšējo aktivitāti," stāsta eksperte.

Būtiska uzmanība jāpievērš arī miegam. "Ir pierādīts, ka melatonīns pasargā no smagām Covid-19 norisēm. Melatonīns regulē apmēram 500 gēnus un maina limfocītu nobriešanu par labu tam spektram, lai cīnītos ar infekciju, bet, ja infekciju esam dabūjuši, lai nebūtu smagās gaitas. Melatonīns veidojas tad, kad divas stundas pirms gulētiešanas izslēdzam visas zilās gaismas, pa dienu uzņemam pareizu uzturu – ar graudiem, liesu vistu, tītaru, kur ir daudz triptofāna," uzsver asociētā profesore Konrāde.

Iekšējam līdzsvaram svarīga ir arī apzinātības prakse. "Ja esam mežā, tad šis ir tas brīdis, kad neko citu neklausīties kā tikai putnus, vēju. Pievērst uzmanību sajūtai kustoties, elpojot, soļojot ritmā. Proti, vērst uzmanību ārpus sevis – tas būtu veids, kā atļaut prātam nomierināties. Multitāskings ir mūsdienu problēma. Protams, mēs varam vingrot un klausīties ziņas, bet pasaki sev: "Tagad 15 minūtes es būšu kopā ar šo vienu darbību!" Mūsu domāšanai ir īpašība gremdēties pagātnē, iztēloties nākotni un fantazēt. Vērīgums pret sevi būtu nepieciešams, lai pamanītu, kas ar mums notiek, kā jūtamies," norāda psiholoģe, piebilstot – ikvienam derētu izveidot sarakstu ar piecām lietām, kas rada labsajūtu. Tas nozīmē, ka stresā jums būs plāns, kā pabarot sevi ar serotonīna un dopamīna devu. Vai tā ir iešana vannā, dušā vai mīļākā filma, pastaiga vai zvans draugam. Tad nav jāķeras pie automātismiem, kas ne vienmēr ir no veselīgā gala, lai līdzsvarotu savu diskomfortu," uzsver Indra Majore-Dūšele.

Nākamajā RSU Veselības ekspreša epizodē gaidāma saruna ar RSU docētāju ārstu-psihoterapeitu Artūru Miksonu un sociālantropoloģi Annu Žabicku, šķetinot iemācītās bezpalīdzības jēdzienu un mēģinot rast atbildi uz jautājumu, vai tiešām latvieša gēns liek redzēt visu tumšās krāsās.

Raidieraksts ir pieejams "Spotify" platformā, kā arī klausāms RSU "YouTube" kanālā. Jaunais podkāsts savu nosaukumu aizņēmies no augstskolas un AS "Pasažieru vilciens" kopīgi īstenotās akcijas "RSU Veselības ekspresis", kas norisinājās kopš 2013. gada. Akcijas laikā īpašos reisos devās augstskolas mācībspēki un studenti, lai popularizētu veselīgu dzīvesveidu un uzkrātajās zināšanās dalītos ar plašāku sabiedrību. Tāds ir arī jaunā podkāsta mērķis, lielāku akcentu liekot uz starpdisciplināro aspektu, pie diskusijas galda pulcējot dažādu disciplīnu ekspertus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!