Foto: Palomaras observatorija

"Ja nav gana ar pandēmiju un nemieriem sabiedrībā, tieši pirms ASV prezidenta vēlēšanu izšķirošās dienas mūsu virzienā trauksies asteroīds," ar šādu šķietami apokalipsi sološu vēsti klajā nākusi amerikāņu raidorganizācija CNN. Tiesa, Zemes virzienā asteroīds tik tiešām traucas, turklāt nonāks mums visai tuvu, taču bažām šoreiz pamata nav.

Kaut ar līdzīgiem un nepatikšanas sološiem virsrakstiem publikas uzmanību piesaistījis ne viens vien no pasaules vadošajiem medijiem – "New York Times", "Business Insider" – un citi, astronomi mierina, ka gatavoties pasaules galam šoreiz vēl nevajadzēs.

Objekts 2018 VP1, kuru pirmo reizi pamanīja 2018. gadā Palomaras observatorijā Kalifornijā (attēlā augšā), 2. novembrī – tieši dienu pirms ASV prezidenta vēlēšanām – tik tiešām pietuvosies Zemei, liecina NASA Reaktīvās kustības laboratorijas Zemei tuvo objektu izpētes centra ekspertu aplēses. Ja aprēķini ir pareizi, tas mūsu planētai palidos garām nepilnu 4995 kilometru attālumā – tas ir par aptuveni 1376 kilometriem mazāks attālums nekā Zemes rādiuss un kosmiskos mērogos patiešām ir niecīgs attālums. NASA eksperti aplēsuši – varbūtība, ka šis objekts sadursies ar Zemi, ir 0,42% (jeb 1 pret 240).

Attēlā redzamas Zemes un asteroīda 2018 VP1 orbītas un abu debess ķermeņu pozīcijas dažas nedēļas pirms 2. novembra, kad tie atradīsies vistuvāk viens otram. Attēls: Zemei tuvo objektu izpētes centrs

Taču mums par laimi asteroīds 2018 VP1 ir ir ļoti neliels – vien aptuveni divus metrus diametrā. Šādi objekti, ja arī nonāk Zemes atmosfērā, nekādus bojājumus nenodara – tie pagūst sadegt vēl pirms trieciena.

"Asteroīds 2018 VP1 ir ļoti neliels, aptuveni sešarpus pēdas (1,98 metri), un Zemi neapdraud. Ja tas tiešām nonāks Zemes atmosfērā, sava nelielā izmēra dēļ sadalīsies," paziņojumā mierina NASA.

NASA par potenciāli bīstamiem objektiem uzskata tādus, kuru orbīta šķērso Zemes orbītu un kuru diametrs vai garums ir lielāks par 140 metriem. Tiesa, šādu asteroīdu pamanīšana nav bez sava labuma – arvien attīstot spējas savlaicīgi pamanīt Zemei tuvus objektus, kuru orbīta šķērso mūsu planētas orbītu, kādu dienu tas var lieti noderēt un dot laiku sagatavoties, kad Zemei bīstami draudēs pietuvoties jau prāvāka izmēra kosmosa akmens.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!