Foto: AFP/Scanpix/LETA

Kādam turīgam kolekcionāram drīz būs lieliska iespēja savu dzīvojamo istabu vai kādu citu telpu izrotāt ar jaunu interjera elementu. Tiesa, telpai jābūt visnotaļ prāvai un ar augstiem griestiem, jo runa ir par vienu no vislabāk saglabātajiem karaliskā tiranozaura (T. rex) skeletiem, kurš 6. oktobrī tiks izsolīts "Christie's" izsoļu namā Ņujorkā.

Šie giganti klejoja pa mūsu planētu krīta periodā – pirms aptuveni 67 miljoniem gadu.

Konkrētais eksemplārs ar inventarizācijas numuru BHI 3033 plašāk zināms kā Stens – šis vārds piešķirts par godu amatierim paleontologam Stenam Sakrisonam, kurš 1987. gadā kaulus uzgāja Bufalo pievārtē. Sākotnēji gan kļūdīgi tika spriests, ka atrasti triceratopa kauli. Dinozaura skelets no zemes klēpja tika izcelts 1992. gadā.

Stens ir piektais pilnīgākais tiranozaura skelets no šobrīd atrastajiem – šajā komplektā ir 188 kauli jeb aptuveni 70 procenti no pilna karaliskā tiranozaura skeleta. Izpētot skeletu, paleontologi arī secinājuši, ka Stens dzīves laikā iedzīvojies arī traumā – kakla skriemeļu lūzumā – kā rezultātā divi no tiem pēc tam saauguši kopā. Tāpat Stena galvaskausā tika konstatēti tādi bojājumi, kas liecina par iespējamu saķeršanos ar citu karalisko tiranozauru.

Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Stens, kurš jau šobrīd izstādīts "Christie's" izsoļu namā, ir aptuveni 12 metrus garš un gandrīz četrus metrus augsts. Šis iespaidīgais teropods svēris divtik vairāk par smagāko sauszemes zīdītāju mūsdienās – Āfrikas savannas ziloni. Prāvākie šīs sugas pārstāvji (tēviņi) var svērt pat sešas tonnas, taču mātītes ir dažas tonnas vieglākas. "Izvelkot vidējo", runa ir par aptuveni četrām tonnām, tātad varam secināt, ka Stens dzīves laikā bijis ap astoņām tonnām smags. Stena arsenālā arī bija baisi zobi – garākie no tiem sasniedza aptuveni 25 centimetrus.

Foto: AFP/Scanpix/LETA

Tiem, kas 6. oktobrī būs nolēmuši cīnīties par Stena iegūšanu savā īpašumā, gan jābūt ar visai dziļām kabatām – sagaidāms, ka skeleta cena būs sešu līdz astoņu miljonu ASV dolāru robežās, vēsta CNN.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!