Foto: LETA
10. novembrī atzīmējot UNESCO Pasaules zinātnes dienu mieram un attīstībai, UNESCO Latvijas Nacionālā komisija sadarbībā ar Latvijas Universitātes un Vidzemes Augstskolas ekspertiem novembrī aicina ikvienu, bet jo īpaši skolotājus un skolēnus, noklausīties videolekcijas par šobrīd aktuāliem zinātnes izaicinājumiem bioētikas, lielo datu izmantošanas un biosfēras ilgtspējas jomās.

Lekciju ciklu atklāj Dr. sc. soc. Signes Mežinskas lekcija "Covid-19 un ētika". Covid-19 vīrusa pandēmija ir laiks, kad atrodamies dažādu izvēļu priekšā, kas skar indivīda un sabiedrības kopējo labumu un brīvību. Par dažādiem nozīmīgiem globāliem izaicinājumiem diskutē arī UNESCO Starptautiskā bioētikas komiteja, kurā iesaistīti 36 eksperti no visas pasaules un kurā priekšsēdētāja vietniece ir Latvijas Universitātes Medicīnas fakultātes asociētā profesore Mežinska.

Saistībā ar Covid-19 krīzi tapis arī paziņojums par ētiskiem apsvērumiem globālā perspektīvā, kuru vari lasīt, klikšķinot šeit, savukārt vairāk par to, kā zinātniekiem un zinātnei būt Covid-19 pandēmijas laikā, var lasīt arī Māra Zandera sarunā ar profesori Mežinsku Latvijas Universitātes izdevuma "Alma Mater" 2020. gada vasaras numurā.

Savukārt, noskatoties 10. novembrī publicēto videolekciju, gan skolotāji, gan skolēni varēs uzzināt pašu svaigāko informāciju par to, kādus jaunus aspektus diskusijās par ētiku ir pavērusi Covid-19 pandēmija.

Turpmāk jauni video šajā lekciju ciklā tiks publicēti ik nedēļu – meklē tos UNESCO Latvijas Nacionālās komisijas "YouTube" vietnē.

Nākamajās lekcijās tiks stāstīts par lielo datu problemātiku un ar tiem saistītajiem ētikas jautājumiem, kā arī par Ziemeļvidzemes biosfēras rezervātu kā platformu sabiedrības iesaistei zinātnes attīstībā.

--

UNESCO Pasaules zinātnes diena mieram un attīstībai ik gadu tiek atzīmēta 10. novembrī, lai uzsvērtu zinātnes nozīmīgo lomu sabiedrībā un nepieciešamību iesaistīt aizvien vairāk cilvēku diskusijās par šodienas zinātnes izaicinājumiem. Stiprinot saites starp zinātni un sabiedrību, UNESCO Pasaules zinātnes dienas mērķis ir informēt par zinātnes sasniegumiem un izcelt zinātnieku lomu un ieguldījumu mūsu planētas izzināšanā un ilgtspējas veicināšanā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!