Foto: Publicitātes attēli

Piektdien, 30. aprīlī, norisināsies tradicionālā Eiropas Zinātnieku nakts, kuras mērķis ir iepazīstināt ar zinātnes sasniegumiem un zinātnieku darbu, viesojoties Latvijas augstskolās, zinātniskajos institūtos un pētnieciskajos centros. Vietnē zinatniekunakts2021.lv varēs virtuāli nokļūt laboratorijās, iesaistīties eksperimentos un diskutēt ar zinātniekiem astoņās Latvijas pilsētās vienlaikus. Apspēlējot šī gada tēmu – zinātnes daudzveidību nākotnei –, Rīgas Stradiņa universitātes (RSU) pētnieki no pulksten 18 līdz 23 sagatavojuši plašu programmu.

Uz eksperimentiem, radošajām darbnīcām, lekcijām un citām aktivitātēm gaidīs RSU kriminologi, ķīmiķi, fiziķi, sabiedrības veselības eksperti, uztura un veselības sporta speciālisti, statistiķi, stomatologi un medicīnisko simulāciju eksperti. Pasākumā piedalīsies arī Anatomijas muzeja, biznesa inkubatora "B-Space" un augstskolas Karjeras centra pārstāvji. Programmas saturs veidots pēc iespējas dažāds, lai būtu saistošs kā sākumskolas, tā vecāku klašu skolēniem un viņu vecākiem.

Kopā ar RSU Juridiskās fakultātes kriminoloģi Aelitu Zīli aicināsim apskatīt nozieguma vietu un atpazīt pēdas, vedīsim videoekskursijā uz jauno RSU Anatomijas muzeju, dalīsimies padomos, kā vingrot kopā ar bērnu, eksperimentēsim ķīmiķa Mihaila Haļitova vadībā, klausīsimies Sabiedrības veselības institūta direktores asociētās profesores Andas Ķīvītes-Urtānes lekcijā par to, vai Covid-19 ir briesmīgākā pandēmija cilvēces vēsturē, ar biznesa inkubatora "B-Space" mentoru Kristapu Zaļo uzklausīsim uzņēmēju pieredzes stāstus, digitāli eksperimentēsim ar sensoriem un signāliem RSU fiziķu Didža Lauvas un Anša Ēķa vadībā, kā arī veiksim četrus luminiscējošus eksperimentus kopā ar Baltijas Biomateriālu ekselences centra vadošo pētnieci Agnesi Branguli.

Paralēli noritēs virkne darbnīcu: izglītojoši radošā tiešsaistes nodarbība "Anatomijas vēsture un praktiskā zīmēšana", lekcija "Es, mana karjera un ceļojums uz mērķi" kopā ar RSU karjeras konsultanti Baibu Prauliņu un RSU sporta un uztura mācībspēku darbnīca "Mazāk sēdi un ēd – par veselīgu mājsēdi". Praktisko darbošanos noslēgs Medicīnas izglītības tehnoloģiju centra eksperte Anastasija Gromova ar simulētu cietušā glābšanas darbnīcu.

RSU tiešraides kanālā būs izpētāmi arī digitālie plakāti – Statistikas mācību laboratorijas vadošās pētnieces Ievas Reines pētījums "50+ un krīzes situācijas: kā Covid-19 ietekmē gados vecākus cilvēkus?" un Zobārstniecības fakultātes docentes un pētnieces Ilzes Maldupas pētījums "Bērniem draudzīga zobārstniecība – kā zinātne var palīdzēt?".

Detalizēta RSU programma skatāma augstskolas mājaslapā. Piedalīties Zinātnieku nakts pasākumos iespējams, reģistrējoties vietnē zinatniekunakts2021.lv. Pasākuma platformā vienlaikus būs skatāmi 20 tiešraižu kanāli ar dažādu augstskolu un zinātnisko institūciju eksperimentu demonstrējumiem, virtuālām ekskursijām, lekcijām, diskusijām, īsfilmām un citām aizraujošām aktivitātēm. Apmeklētāji ar pieredzēto aicināti dalīties sociālajos tīklos, lietojot tēmturi #zinatniekunakts2021. Aktualitātēm sekot līdzi var arī pasākuma "Facebook" lapā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!