Foto: NASA
"Kad astronomi veras Visuma dzīlēs, viņi negaida, ka kaut kas vērsies pretī," intriģējoši nesen publiskoto attēlu komentē NASA. Ar Habla kosmisko teleskopu iemūžinātajā foto redzama divu galaktiku sadursme, un rezultātā radies veidojums atgādina spocīgu seju.

NASA zinātnieki iejutušies Helovīna nedēļas noskaņās un 28. oktobrī aģentūras mājaslapā publiskojuši krāšņo un spocīgo attēlu, kas uzņemts šā gada jūnijā. Attēlā redzama galaktiku sistēma Arp-Madore 2026-424, kas atrodas aptuveni 704 miljonu gaismas gadu (6.660354253 * 1021 kilometru) attālumā no Zemes.

Katra no veidojuma "acīm" ir galaktikas centrs, bet "sejas" ārējās aprises veido zvaigžņu joslas. Citu jaunu zvaigžņu kopumi veido "degunu" un "muti".

Foto: NASA

NASA norāda – galaktiku sadursmes ir visai ierasta parādība, tomēr lielākā daļa nav tiešas "frontālas" kolīzijas, kā tas ir šajā gadījumā. Galaktiku sadursme izveidojusi gredzenveida struktūru, kas tāda saglabāsies tikai 100 miljonus gadu. Jā – kosmiskos mērogos 100 miljoni gadu ir "tikai". Gredzenveida galaktikas ir samērā retas – mūsu kosmiskajā "apkaimē" šāda tipa galaktikas ir vien daži simti, raksta NASA.

Konkrētās Arp-Madore 2026-424 sistēmas galaktikas pilnībā savienosies viena līdz divu miljardu gadu laikā.

Unikālais veidojums ar Habla teleskopu novērots vienā no nedaudzajiem brīvajiem brīžiem teleskopa ierasti noslogotajā darba grafikā. Astronomi plāno šādus mirkļus arī turpmāk izmantot, lai tuvplānā aplūkotu neparasta paskata galaktikas un galaktiku mijiedarbību. Šādā veidā pētnieki cer uzzināt vairāk par to, kā tieši galaktikas laika gaitā un šādu kolīziju rezultātā mainās. Tādējādi pētnieki arī atsijās interesantākos objektus, kurus aplūkot ar Džeimsa Veba kosmosa teleskopu – tā palaišana ieplānota 2021. gadā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!