Foto: Reuters/Scanpix/LETA
Šonedēļ tīmeklī strauji izplatījies video, kur Stella Imanuela, ārste no Hjūstonas, Teksasas štata, vairāku citu, cik noprotams, ārstu klātbūtnē video uzrunā pauž apgalvojumus, kas ir pretēji pašlaik zinātniskajos pētījumos secinātajam. Proti, tiek slavēts pretmalārijas medikaments hidroksihlorohīns kā glābējs no SARS-CoV-2 izraisītās infekcijas Covid-19, kuru teju kā brīnumlīdzekli jau martā slavēja arī ASV prezidents Donalds Tramps. Viņš arī retvītoja konkrēto video un mudināja, ka to vajadzētu noskatīties katram. Šis video sociālajā tīklā "Facebook" strauji izplatās arī Latvijā, kur to publicējusi kopiena "Gaismas Tīmeklis".

"Noskaties un dalies !! Šis video tiek dzēsts ļoti ātri no visām platformām," brīdina "Gaismas Tīmeklis" un īsi konspektē, ka video ārstu apvienība Vašingtonā sniedza 45 minūtes ilgušu preses konferenci, "lai atspēkotu melus, kas tiek ziņoti medijos", proti – sejas aizsargmaskas ir bezjēdzīgas, distancēšanās nav nepieciešama tāpēc, ka jau ir aizsarglīdzeklis un zāles pret Covid-19, proti, hidroksihlorohīns.

Tā ir taisnība, ka video tiek dzēsts no sociālajām platformām – "Facebook", "Twitter", "YouTube" – Pamatojums – maldinošas informācijas izplatīšana par Covid-19 terapiju. Līdz brīdim, kad ar video vai tā fragmentiem nebija dalījies Tramps, viņa dēls, kā arī to pārpublicējusi galēji labējo spārnā ļoti populārā vietne "Breitbart", tas nešķita nekas īpašs, bet jau drīz pēc šādas ietekmīgas reklāmas strauji guva popularitāti.

Ārste Stella Imanuela video apgalvo, ka ar hidroksihlorohīnu, "Zitromax" (azitromicīnu) un cinku izārstējusi jau vismaz 350 Covid-19 pacientu, tostarp diabētiķus un cilvēkus ar citām hroniskām saslimšanām, un neviens nav miris, kā arī uzstāj, ka sejas maskām nav būtiska nozīme vīrusa izplatības ierobežošanā.

Daktere ar interesantu vēsturi un uzskatiem


Stella Imanuela ir licencēta ārste Teksasā. Dzimusi Kamerūnā, medicīnisko izglītību ieguvusi Nigērijā. Taču Imanuela nav tikai ārste, bet vada arī baznīcu, un "Twitter" aprakstā sevi dēvē arī par "Dieva kaujas cirvi un kara ieroci".

Viņa preses konferences laikā, kas noturēta Vašingtonā pie Augstākās tiesas ēkas, ieskauj domubiedri no ārstu kopienas, kas sevi dēvē par "America's Frontline Doctors" – proti, ārsti, kas ir "frontes" pirmajās līnijās.

Kā raksta "The Washington Post", domēnu reģistrs uzrāda, ka vietne ar šādu nosaukumu – "America's Frontline Doctors" – tapusi pavisam nesen, vien 15. jūlijā. Minēto video pirmā savā "YouTube" kanālā izplatījusi labējo kustība "Tea Party Patriots", kas saistīta ar nupat tapušo mediķu apvienību. Stellai Imanuelai un "Amerikas frontes ārstiem" ir pamatīgs labējā spārna atbalsts, un atbalstītājus, šķiet, nesatrauc Imanuelas līdzšinējie un, maigi izsakoties, visai neordinārie uzskati medicīnas jomā.

Žurnālists Vils Somerss publikācijā vietnē "The Daily Beast" izpētījis, ka Imanuela savulaik paudusi, ka dažādas ginekoloģiskas likstas, piemēram, cistas un endometrioze, ir sekas tam, ka cilvēki sapņos stājas intīmās attiecībās ar dēmoniem un raganām.

2013. gadā "YouTube" publiskotā sprediķī Imanuela klāsta, ka "Tie principā ir atbildīgi par nopietnām ginekoloģiskām problēmām. Mēs saucam šīs problēmas dažādos vārdos – endometrioze, molārā grūtniecība, fibroīdi, cistas – bet lielākā daļa no tiem ir ļaunas nogulsnes no "spoku vīra"."

Tāpat 2015. gadā publiskotā sprediķī Imanuela apgalvo, ka šobrīd medicīniskajos eksperimentos un terapijā tiek izmantots citplanētiešu DNS. Vienlaikus viņa arī uzskata, ka zinātnieki izstrādā vakcīnu, lai noskaņotu cilvēkus pret reliģiju, kā arī paudusi viedokli, ka pie varas ir nevis cilvēki, bet pa pusei "reptiļi" vai citplanētieši, kas ir viena no sazvērestības teorētiķu klišejiskākajām idejām.

Ārste piedraudējusi sociālo tīklu platformām ar dievišķu sodu un serveru bojājumiem, ja viņas video netiks nekavējoties atjaunoti.

Hidroksihlorohīna iedarbība pret Covid-19 aizvien bez pierādījumiem


Par spīti Imanuelas apgalvojumiem par to, ka hidroksihlorohīns ir iedarbīgs cīņā pret Covid-19 un spēj izglābt pat pacientus, kuriem jau ir hroniskas saslimšanas, zinātniskais konsenss arvien vairāk un vairāk sliecas par labu tam, ka hidroksihlorohīnam nav nekādas būtiskas pozitīvas iedarbības Covid-19 gadījumā – gan preventīvi, gan jau kā terapijai.

Ja martā, kad šo preparātu publiski slavēja arī Tramps un teicās pats lietojam, ASV Pārtikas un zāļu administrācija vēl bija iekļāvusi to medikamentu sarakstā, kurus ārkārtas gadījumā slimnīcās drīkst lietot Covid-19 ārstēšanai, tad jūnijā šī atļauja atsaukta, pamatojot, ka hidroksihlorohīns pret Covid-19 ir neefektīvs.

Kaut sākotnēji, kad Covid-19 pandēmija vēl tikai pieņēmās spēkā, maza mēroga pētījumos, kas tostarp reizēm nebija kontrolēti, dubultakli un randomizēti, bet vien novērojumi, izskanēja cerīgas notis, ka hidroksihlorohīns varētu būt iedarbīgs pret Covid-19. Politiķi ar paziņojumiem aizskrēja zinātnei pa priekšu. Kopš tā laika jau daudz kvalitatīvākos un plašāka mēroga pētījumos secināts, ka hidroksihlorohīnam šajā gadījumā nav nedz preventīva, nedz terapeitiska efekta.

"Randomizētos klīniskos pētījumos nav gūti tādi dati, kas demonstrētu hidroksihlorohīna efektivitāti Covid-19 gadījumā," vietnei "FactCheck.org" skaidro Ņujorkas Medicīnas koledžas Medicīnas departamenta priekšsēdētājs doktors Nīls Šlugers un piebilst: "Bet nu ir vairāki randomizēti klīniski pētījumi, kas pierāda, ka hidroksihlorohīnam nav pozitīva efekta Covid-19 gadījumā. Šādu uzskatu pauž arī lielākā daļa ekspertu."

Tādi pētījumi lasāmi, piemēram, šeit, šeit un šeit. Metaanalīzē, kurā apkopoti rezultāti par vairāk nekā 20 pētījumiem par hidroksihlorohīna lietošanu Covid-19 prevencijai vai ārstēšanai, secināts, ka "pierādījumi par ieguvumiem vai kaitējumu, lietojot hidroksihlorohīnu vai hlorohīnu Covid-19 ārstēšanai ir ļoti vāji un savstarpēji pretrunīgi".

Tieši to pašu norāda arī ASV Slimību kontroles un profilakses centrs, kā arī doktors Entonijs Fauči, ASV Nacionālā Alerģiju un infekciju slimību institūta direktors, kurš to pauda 28. jūlijā intervijā telekanāla ABC raidījumā "Good Morning America".

Arī valsts, kurā Imanuela ieguva mediķa izglītību, Nigērijas, Slimību kontroles centrs tvītā uzsvēra: "Atcerieties, NAV specifisku zāļu pret Covid-19." Nigērijā šī medikamenta lietošana pret Covid-19 atļauta tikai klīniskajos pētījumos.

Tādējādi secināms, ka Stellas Imanuelas video paustais apgalvojums, vairākkārt minot hidroksihlorohīnu kā efektīvas zāles pret Covid-19, nav zinātniski pamatots.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!