Foto: Publicitātes attēli

VIenā no lielākajiem globāla mēroga 48 hakatoniem – 'NASA Space Apps Challenge' – nu var iesaistīties arī kosmosa izpētes entuziasti no Latvijas, demonstrējot savu varēšanu un zināšanas īsā laikā risināt gan ar Zemi, gan kosmosu saistītus izaicinājumus kopā ar NASA.

Šogad pasākums notiks no 2. līdz 4. oktobrim tikai tiešsaistē, kas sniedz iespēju jebkuram interesantam pievienoties vienotam mērķim. Pirmo reizi šim pasākumam pieslēgsies un tiks pārstāvēta arī Latvija, kur vietējā organizatora lomu ir uzņēmusies Ventspils pilsētas dome.

NASA rīkotais tehnoloģiju hakatons "Space Apps Challenge" aizsākās 2012. gadā un tagad ir kļuvis par lielāko globālo hakatonu. Kaut arī NASA piešķir balvas top projektiem, "Space Apps Challenge" galvenā vērtībā ir vērsta uz sadarbību un šādu mērķu īstenošanu:

  • iedvesmot uz sadarbības veicināšanu, radošumu un kritisko domāšanu;
  • veicināt interesi par Zemes un kosmosa zinātni un izpēti;
  • veicināt izpratni par NASA datiem;
  • veicināt nākamās paaudzes zinātnieku, tehnoloģiju speciālistu, dizaineru, inženieru, mākslinieku u.c. izaugsmi un daudzveidību.

Šī gada hakatona izaicinājumi:

  1. novērošana: šīs kategorijas izaicinājuma mērķis ir izstrādāt tādus rīkus, kas novērošanas datus padarīs vieglāk pieejamus zinātniekiem, lēmumu pieņēmējiem un sabiedrībai;
  2. informēšana: nākt klajā ar efektīviem veidiem, kā piesaistīt citus zinātniskai un vēsturiskai informācijai;
  3. uzturēšana: kādas darbības mēs varam veikt, lai uzturētu savu planētu, lai tā būtu apdzīvojama arī nākamajās paaudzēs? Kā mēs varam nodrošināt cilvēku izdzīvošanu skarbajos apstākļos ārpus Zemes;
  4. radīšana: neatkarīgi no tā, vai tas ir mākslas darbs, aparatūra vai jauna tehnoloģija, šīs kategorijas izaicinājumi liks jums iedomāties, veidot un radīt izpratni;
  5. konfrontēšana: izvēlieties izaicinājumu šajā kategorijā, lai risinātu dažādus jautājumus vietējā, valsts un/vai pasaules līmenī. Kā tehnoloģija var kalpot kā instruments pārmaiņām;
  6. savienošana: šīs kategorijas izaicinājumi lūgs jūs izpētīt saziņas metodes un analizēt sarežģītos cilvēku un ideju tīklus, kas veicina kosmosa aģentūru misijas uz Zemes un kosmosā.

Pasākums Latvijā tiek realizēts NASA "Space Apps Challenge" sadarbojoties ar vietējiem organizatoriem – Ventspils pilsētas domi, Ventspils Starptautisko radioastronomijas centru, Ventspils Augstskolu, Ventspils Biznesa atbalsta centru, "Accenture", "Business Academy" studentiem, kā arī ar tādiem partneriem kā "TechGirls", Latvijas investīciju un attīstības aģentūru, "Emergn", "TestDevLab", "Basaful", kas nodrošinās gan informācijas nodošanu plašākai auditorijai, mentorus, tehnoloģiju risinājumus, pakalpojumus, gan specbalvas.

Vēlies sevi izaicināt? Reģistrēties hakatonam vari, klikšķinot šeit! Nenokavē, laika nav daudz!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!