Foto: AFP/Scanpix/LETA

Turpinot pētīt jaunā koronavīrusa SARS-CoV-2 izcelsmi un to, kā tas sācis izplatīties cilvēku populācijā, iezīmēts vēl viens iespējamais posms vīrusa izplatības ķēdē. Honkongas un Ķīnas pētnieku kolektīvs akadēmiskajā izdevumā "Nature" publicētā pētījumā secinājis, ka divi jaunajam koronavīrusam tuvi "radinieki" atrodami arī nelielā zīdītājā – Javas zvīņnesī (Manis javanica), kas kontrabandas ceļā nereti dzīvi tiek nogādāti arī tirgos Ķīnā.

Būtiski uzsvērt, ka šis pētījums vēl neļauj apgalvot, ka tieši Javas zvīņnesis ir tas, ar kura starpniecību vīruss sācis izplatīties cilvēku populācijā, tam aizvien nav drošticamu pierādījumu. Taču vienlaikus pētījums, kura kopsavilkumu vari lasīt, klikšķinot šeit, ir brīdinājuma signāls par potenciālajiem riskiem. Vietne "Science Alert", atsaucoties uz "Nature" publikāciju, kontrabandas zvīņnešu tirgu dēvē par bumbu ar laika degli, kuru nepieciešams atmīnēt.

Šobrīd aktuālā SARS-CoV-2 genoma izpēte liecina, ka vīrusa rezervuārs dabā ar lielu ticamības pakāpi varētu būt zirga pakava sikspārņu kolonija Juņnaņas provincē, kas robežojas ar Mjanmu. Jautājums ir – kā tas nonāca jaunā koronavīrusa uzliesmojuma cilvēku populācijā sākumpunktā teju 1000 kilometru attālumā Uhaņā. Nav pierādījumu, vai Uhaņas tirgū pārdoti arī šīs sugas sikspārņi, taču ir diezgan droši zināms, ka tur pārdoti zvīņneši.

"Nature" publiskotajā pētījumā analizēti paraugi no pārtvertām kontrabandas kravām 2017. un 2018. gadā, konfiscētie dzīvnieki toreiz sasaldēti, un nu šis solis atmaksājies – pētniekiem bija izejmateriāls genoma analīzei. No 18 zvīņnešiem ņemtos 43 atsevišķu orgānu paraugos koronavīrusa RNA (ribonukleīnskābe) atrasta sešos gadījumos – divi paraugi vienam dzīvniekam, pārējie četri katrs savam, tātad kopā vīruss atrasts piecu atsevišķu dzīvnieku paraugos.
Paraugos no 2018. gadā pārtvertās kravas vīruss atklāts trīs dzīvniekos.

Neviens no atrastajiem koronavīrusiem nav identisks SARS-CoV-2, taču atsevišķas genoma daļas pārklājas, proti, šie vīrusi ir samērā tuvi "radinieki". Konstatēti divi paveidi, kuri ir radniecīgi jaunajam koronavīrusam par 85,5% un 92,4%.
Vienam no tiem, kā raksta "Science Alert", pat ir līdzīga "frizūra", proti, tā dēvētie "pīķa" proteīni (spike proteins), kas ir jaunā koronavīrusa mehānisms piesaistei pie inficējamās šūnas virsmas receptoriem.

Kaut šī pētījuma tvērums neļauj secināt, vai tieši zvīņneši, kuri ir iecienīta delikatese un dažādu Ķīnas tautas medicīnas uzlējumu un zālīšu sastāvdaļa – ir bijis pārneses posms vīrusam no dzīvnieku populācijas cilvēku populācijā, tas atklāj riskus, ko sevī ietver nelegāla dzīvnieku kontrabanda un tirdzniecība tā dēvētajos "slapjajos tirgos".

Neizmantot šajā pētījumā atklāto, lai izdarītu pārsteidzīgus secinājumus, aicina arī Londonas Zooloģijas biedrības pārstāvis profesors Endrjū Kaninhems: "Pašlaik zvīņnešos atrastā vīrusa izcelsme nav zināma. Tas var būt dabiski zvīņnešu populācijā cirkulējošs vīruss, vai arī pārnests no citas sugas posmā no zvīņnešu notveršanas līdz to nāvei."

Šobrīd ir grūti prognozēt, vai zvīņnešos atrastie koronavīrusa paveidi būtu izplatījušies arī cilvēku populācijā, taču šis ir risks, ko nedrīkst ignorēt.

Kaut zvīņnešu tirdzniecība Ķīnā ir nelegāla, aizlieguma ieviešana praksē klibo. "Šis ir brīdis starptautiskajai sabiedrībai izdarīt spiedienu uz valstu valdībām, lai apturētu nelegālu savvaļas dzīvnieku tirdzniecību," britu raidorganizācijai BBC uzsvēra Kārdifas Universitātes pārstāve, kas specializējas zvīņnešu populācijas aizsardzībā, Elisa Panjana.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!