Foto: NASA
Arī šogad Jauniešu astronomijas klubs (JAK) uz izglītojošiem pasākumiem aicina ikvienu jaunieti, kuram ir vēlme ieskatīties Visuma dzīlēs. Pirmā jaunās desmitgades nodarbība jau 15. janvārī, kad tiks šķetināti jautājumi par to, ar kādiem izaicinājumiem jāsaskaras dzīvajiem organismiem vidē, kas ir dzīvībai nepiemērota.

Trešdienā, 15. janvārī, jaunos astronomijas entuziastus par tēmu "Dzīvība ekstremālos apstākļos" izglītos bioloģijas zinātņu doktors un Latvijas Universitātes (LU) pētnieks Jānis Liepiņš.

Jauniešu astronomijas klubs interesentus uz lekcijām līdz maijam gaidīs divas reizes mēnesī. Kaut pirmā lekcija šogad notiks mēneša trešajā trešdienā, parasti JAK pasākumi ir katra mēneša otrajā un ceturtajā trešdienā.

Pulcēšanās pasākumiem notiek pulksten 18.30 LU Datorikas fakultātē, Raiņa bulvārī 19, 12. auditorijā – pa galvenajām kāpnēm jādodas uz trešo stāvu, tad jānogriežas pa labi, jāiet līdz galam un vēlreiz jānogriežas pa labi.

Pirms pasākuma nav nepieciešama oficiāla pieteikšanās – ja tiek izpildīts galvenais nosacījums, proti, ir interese par astronomiju un vēlme šo interesi dalīt ar domubiedriem, atliek vien ierasties uz kādu no kluba sanāksmēm. Iestāšanās un dalība klubā ir bez maksas.

"Mēs kā astronomijas entuziasti iedrošināmies apgalvot, ka viss nozīmīgākais, kas notiek pasaulē, ir tā vai citādi saistīts ar astronomiju. Varbūt kādam šis apgalvojums liekas pārlieku drosmīgs un izaicinošs, tādēļ ieskatam daži piemēri:

Viena no ticamākajām teorijām par dinozauru izmiršanas iemesliem pirms 65 miljoniem gadu apgalvo, ka tas noticis, Zemei saduroties ar milzīgu meteorītu, (ap 10 kilometru diametrā). Sadursmes rezultātā Zemes atmosfērā nokļuva putekļi, kas aizsedza Sauli, tāpēc strauji kritās temperatūra, izmira augi un dzīvnieki.

Tieši astronomijas nozare kosmoloģija (nodarbojas ar Visuma kā vienota objekta izpēti) mēģina rast atbildi uz jautājumu, kā Visums, līdz ar to arī mūsu mazā planēta, ir radies un kā tas veidots. Ceram, ka ar šo esam pārliecinājuši skeptiķus, taču klubā tiek laipni gaidīti arī oponenti," par sevi stāsta JAK pārstāvji.

JAK ir domubiedru domubiedru grupa un iespēja astronomijas interesentiem un amatieriem regulāri satikties ar citiem līdzīgi domājošajiem jauniešiem. JAK piedāvā iespēju mācīties un uzzināt daudz jauna astronomijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!