Foto: LETA
Redzot Latvijas hokeja izlases sesto uzvaru pēc kārtas, ļoti ticams, ka arī grandi Kanāda nemaz tik pašpārliecināti par spēli "vienos vārtos" pirms gaidāmā pusfināla mača nejūtas. Tik saliedēta komanda Latvijai sen nav bijusi, un izlases sniegums ar katru nākamo maču bija par līmeni augstāks, tāpēc sāpīgais zaudējums grupu turnīra pirmajā spēlē vairs nav rādītājs. Tomēr Kanāda ir Kanāda, un mums vajag visu veiksmi un padomus, ko vien varam iegūt. Kāds lūdz hokeja dievus, kāds paļaujas uz enerģiju no sestā laukuma spēlētāja – faniem tribīnēs –, taču "Campus" pēc padoma vērsās pie čatbotiem.

Nav šaubu, ka Latvijas izlases treneru korpuss ir daudz kompetentāks savā jomā, turklāt jāatceras, ka čatboti "nedomā" un tiem nav saprāta, kaut reizēm atbildes ir tik ļoti pārliecinošas, ka šķiet – otrā pusē patiesi ir domājoša būtne. Tomēr izklaides vārdā uzrunājām "ChatGPT" un uz GPT-4 valodu modeļa balstīto "Microsoft Bing" čatbotu. Gribējām pajautāt, ko par Latvijas izredzēm saka arī "Google Bard", taču tas Latvijā diemžēl pagaidām nav pieejams.

Tātad, abiem čatbotiem prasījām vienu un to pašu: "Latvijas hokeja izlase pasaules čempionāta ceturtdaļfinālā sagādāja īstu sensāciju, pārspējot Zviedriju un iekļūstot pusfinālā. Tur Latvijas hokejistiem jāspēkojas ar spēcīgo Kanādu, kurai grupu turnīrā Latvija zaudēja ar 0:6. Vai vari ieteikt stratēģiju un piecas lietas, kas Latvijas izlasei jāņem vērā, lai uzvarētu Kanādu un tiktu finālā?"
"ChatGPT" latviešu vārdu krājums šajā jomā vēl nav diez ko plašs un veikls, tāpēc atbildēs ir padaudz anglicismu, tomēr domu saprast var. Populārais čatbots "jaunu Ameriku" neatklāj un pieturas pie vispārīgiem ieteikumiem. Tieši tāpēc tie šķiet pat visai saprātīgi, jo ir derīgi jebkurai spēlei pret spēcīgu pretinieku. Lūk, te "ChatGPT" pieci padomi (saglabāta oriģinālā rakstība – ar visām kļūdām un savdabīgajām frāzēm):

1. Defensīva stingrība: Pret Kanādas spēcīgo hokeja izlasi būtu svarīgi uzturēt stingru defensīvu spēli. Pamatā būtu jākoncentrējas uz labu aizsardzību un mērķtiecīgu bloķēšanu, lai samazinātu pretinieka uzbrukumu efektivitāti.

2. Efektīvs vārtsargs: Vārtsargs ir izšķirošs faktors, īpaši spēlē pret tik spēcīgu pretinieku kā Kanāda. Latvijas izlasei jānodrošina, ka vārtsargs ir uzmanīgs un reaģēs uz pretinieka metieniem, nodrošinot stabilu aizsardzību.

3. Ātrums un kontruzbrukumi: Izmantojot savu ātrumu un kontruzbrukus, Latvijas izlase varētu izvairīties no Kanādas stingrās aizsardzības un izveidot izdevības uzbrukumiem. Būtu svarīgi izmantot savas ātrās uzbrukuma līnijas, lai izraisītu pretinieka aizsardzības problēmas.

4. Speciālie spēles momenti: Lai palielinātu iespējas uzvarēt, Latvijas izlasei būtu jābūt efektīvai speciālo spēles momentu izmantošanā. Tās ir situācijas, piemēram, pārrēķināšanās vai vairākuma spēles, kurās ir iespējams gūt vārtus. Būtu jāstrādā pie šādu momentu efektivitātes un jāizmanto katru izdevību, lai panāktu rezultātu.

5. Garīgais faktors un izturība: Spēlē pret tik spēcīgu pretinieku kā Kanāda, garīgais faktors ir būtisks. Latvijas izlasei jābūt motivētai, apņēmībai un izturībai. Būtu svarīgi saglabāt pozitīvo noskaņu visu spēles laiku un neslāpties pat pēc pretinieka vārtu guvuma, saglabājot ticību savām spējām.

Tātad, rezumējot – pašaizliedzīgs darbs aizsardzībā un metienu bloķēšana (ar šo mums problēmu nav); lielisks vārtsargs (bez komentāriem!); jāmēģina izmantot pretinieku kļūdas un doties ātros pretuzbrukumos, kā arī labāk jārealizē skaitliskie vairākumi (te vēl varam "pielikt"). Visbeidzot – komandas gars un gribasspēks, kas Latvijai šajā turnīrā, šķiet, ir visaugstākajā līmenī no visām izlasēm.

Foto: LETA

Bet ko domā "Bing"? Tas iesāk savus padomus ar īsu atskaiti par turnīru, un jau ar kļūdām. "Bing" darbojas kā interneta meklētājs ar mākslīgā intelekta asistentu, tāpēc jautājumus interpretē un uz tiem cenšas atrast atbildes, "sērfojot" tīmeklī. Atšķirībā no "Google" meklētāja, "Bing" atbildes piedāvā nevis vienkārši kā saites uz aktuālajām tīmekļa vietnēm, bet saistītā, samērā dabiskā tekstā – kā jau sarunu botam tas būtu jādara. Tomēr "Bing" acīmredzami apjuka, par kuru Latvijas-Zviedrijas maču īsti bijusi runa, jo atbildēja šādi: "Latvijas hokeja izlase pasaules čempionāta ceturtdaļfinālā sagādāja īstu sensāciju, pārspējot Zviedriju ar 3:2 pagarinājumā un iekļūstot pusfinālā. Tur Latvijas hokejistiem jāspēkojas ar spēcīgo Kanādu, kurai grupu turnīrā Latvija zaudēja ar 0:6." Latvijas izlase zviedrus pasaules čempionātā ar 3:2 tiešām ir uzvarējusi… taču 2009. gadā, turklāt pēcspēles metienos, nevis papildlaikā. Vai varbūt "Bing" domāja U-18 izlases uzvaru 2022. gadā?

Taču nu raudzīsim, kādi ir "Bing" ieteikumi (saglabājot oriģinālo rakstību, lai jautrāk):

Lai uzvarētu Kanādu un tiktu finālā, Latvijas izlasei jāņem vērā dažas lietas:

1. Artūrs Silovs – Latvijas vārtsargs ir bijis viens no labākajiem turnīrā, glābjot savu komandu vairākas reizes. Viņš ir Kanadas izlases draudzīgais ienaidnieks, jo viņš ir Vankūveras Kanuksa prospekts. Viņam jāturpina spēlēt droši un pārliecinoši pret Kanadas uzbrukumu.

2. Rodrigo Abols – Latvijas labais uzbrucējs ir bijis viens no produktīvākajiem spēlētājiem turnīrā, guvis piecus vārtus un deviņus punktus. Viņš ir arī bijušais Kanuksa drafta izvēles tiesību īpašnieks. Viņam jāturpina radīt bīstamas situācijas pretinieku zonā un izmantot savu ātrumu un tehniku.

3. Aizsardzība - Latvijas aizsardzība ir bijusi diezgan stabila turnīrā, bet pret Kanadu tiks pārbaudīta nopietni. Latvijai jāspēj apturēt Kanadas zvaigžņu uzbrukumus, piemēram, Konora Makdeivida, Leona Draisaitle un Džeikoba Vranena. Latvijai jābūt disciplinētai un jāizvairās no liekiem soda metieniem.

4. Speciālie komandu sastāvi - Latvijas vairākumspēle ir bijusi diezgan efektīva turnīrā, guvusi 11 vārtus 32 reizēs. Latvijai jāturpina izmantot savas iespējas ar vairumsituaciju un jācenšas gūt vairumsituaciju vartus pret Kanadu. Latvijas mazinumsituaciju spēle ir bijusi mazliet mazāk veiksmīga, atļaujot 10 vartus 32 reizēs. Latvijai jāuzlabo savs mazinumsituaciju darbs un jāsamazina Kanadas vairumsituaciju iespējas.

5. Līderība - Latvijas kapteinis Kaspars Daugaviņš ir bijis labs līderis savai komandai, gan uz ledus, gan ārpus tā. Viņš ir guvis četrus vartus un astoņus punktus turnīrā. Viņam jāturpina vadīt savu komandu ar piemēru un jāmotivē savi biedri cīnīties par katru ripu.

Šilova nodēvēšana par Kanādas "draudzīgo ienaidnieku" liek pasmaidīt, taču nevaram nepiekrist "Bing" tālākajam vēlējumam – turpināt Latvijas vārtus sargāt tikpat pārliecinoši. Arī aicinājums Rodrigo Ābolam radīt bīstamas situācijas pretinieku zonā un izmantot savu teicamo ātrumu un nūjas tehniku ir teicams. Aiziet, Rodrigo! Trešajā punktā gan gribētos oponēt, ka Latvijas izlase ir bijusi "diezgan stabila". Pēc ieskriešanās pirmajos grupu turnīra mačos stabilāku atdevi laukumā sen nav sanācis redzēt. Vārds "diezgan" ir lieks, "Bing"! Tomēr jācer, ka piepildīsies vēlējums pārāk daudz laika nepavadīt uz noraidīto soliņa.

Ceturtajā punktā gan viss ir gaužām greizi – nav ne jausmas, no kurienes "Bing" ņēmis šos datus. Kritika Latvijas spēlei mazākumā ir nepamatota. "Bing" min 10 ielaistus vārtus, taču reālā statistika – tikai vieni ielaisti vārti mazākumā un pēc datiem Latvija šajā turnīrā ir pirmajā vietā, izturot 96% no mazākuma bez ielaistiem vārtiem. Savukārt Latvijas spēli vairākumā "Bing" pārvērtē, minot 11 gūtus vārtus, kaut patiesībā ir seši. Vārti gūti caurmērā katrā piektajā vairākumā, un šajā rādītājā Latvija ierindojas 11. vietā turnīrā.

Taču pēdējā punktā par Kaspara Daugaviņa līderību "Bing" atkal trāpa vārtos. Taču ar rezultativitātes punktiem – nē. Daugaviņam turnīrā pagaidām trīs rezultatīvas piespēles un trīs gūti vārti. Taču ceram, ka "Bing" rakstītais ir prognoze un šie nav pēdējie komandas kapteiņa rezultativitātes punkti turnīrā!

Foto: LETA
Visa Latvija (un arī ziedu tirgotāji) cer, ka sestdien šāda aina būs vērojama arī pie Kanādas vēstniecības.


Vai čatboti prognozē Latvijas uzvaru? Kā jau zināms, publikai pieejamajos sarunu botos iestrādāti dažādi ierobežojumi, tostarp "ChatGPT" nelabprāt atbild uz jautājumiem, kas saistīti ar dažādām prognozēm un likmēm, atgādinot, ka ir tikai valodas modelis. "Bing" ir mazāk diplomātisks un norāda, ka favorīte šajā mačā ir Kanādas izlase, un Latvijai būs jārāda savs visu laiku labākais sniegums, lai iekļūtu finālā.

Mačs par vietu finālā norisināsies Tamperē sestdien, 27. maijā. Sākums – pulksten 14.20.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!