Foto: LETA
10. novembrī ik gadu tiek atzīmēta UNESCO Pasaules zinātnes diena mieram un attīstībai. Arī šogad sagatavota virkne pasākumu un diskusiju, kuriem varēsi pieslēgties attālināti video tiešraidēs un uzzināt, piemēram, to, kā veicināt jauniešu iesaisti zinātnē. Pasākumu sarakstu meklē zemāk!

Kā jauniešiem iesaistīties zinātnē

Skolēni un skolotāji aicināti 10. novembrī no pulksten 14 līdz 15 pieslēgties diskusijai "Kā jauniešiem iesaistīties zinātnē? #CitizenScienceLV" tiešraidē "Facebook". Diskusijā spriedīs, kā jaunieši individuāli un skolā var iesaistīties vietējās un starptautiskās sabiedriskās zinātnes iniciatīvās; varēs uzzināt, kur nonāk ievāktie dati un kā jauniešu ieguldītais darbs sniedz pievienoto vērtību zinātniskiem pētījumiem.

Tiks aktualizēts arī jautājums par zinātniski pētnieciskajiem darbiem (ZPD) skolās – kā tiem kļūt jauniešus uzrunājošiem, kā tos ciešāk sasaistīt ar zinātni, izvēloties zinātniski aktuālas tēmas, plānojot sasaisti ar zinātnes pētījumu programmām utml.

Sievietes zinātnē – sarunas "Zinātnes kafejnīcā"

Kāds ir ceļš līdz zinātnieces karjerai, kāda ir zinātnieces darba ikdiena un vai arī šobrīd vēl pastāv stereotipi par sievietēm zinātnē?

Pirms 22 gadiem aizsākās "L'Oréal Baltic UNESCO" iniciatīva speciāli "Sievietes zinātnē", kuras mērķis ir atbalstīt sievietes-pētnieces Latvijā, Lietuvā un Igaunijā. Savukārt pasaules mērogā šīs programmas atbalstu saņēmušas jau vairāk nekā 3500 zinātnieces 118 pasaules valstīs. Trīs no laureātēm ieguvušas arī Nobela prēmiju.

Šīs talantīgās zinātnieces lauž sabiedrības stereotipus un virza uz priekšu zinātni. Viņas ir paraugs topošajiem zinātniekiem, kā arī skolēniem, mudinot izvēlēties karjeru zinātnē. Latvijas Universitātes (LU) "Zinātnes kafejnīcā" piedalīsies vairākas šīs programmas laureātes un ar saviem pieredzes stāstiem mēģinās iedrošināt arī citas sievietes nebaidīties un iesaistīties zinātnē.

Vairāk par to, kā sievietes lauž savu ceļu zinātnes pasaulē, varēsi uzzināt, pieslēdzoties diskusijai tiešsaistē. Tā sāksies 10. novembrī pulksten 17. Tiešraidi meklē gan LU "YouTube" kanālā, gan "Facebook" kontā.

Saruna par starptautisko sadarbību

Kembrižas Universitātes latviešu apvienība organizē tiešsaistes diskusiju 10. novembrī pulksten 19 par zinātnisko sadarbību starp Latvijas un Apvienotās karalistes pētniekiem. Tajā piedalīsies arī Latvijas Zinātnes padomes Konsultatīvās padomes Latvijas izcelsmes diasporas pārstāvis Alvis Brāzma.

Sarunu varēsi vērot "Facebook" tiešraidē.

Tiešsaistē ar zinātnieku

Latvijas Jauno zinātnieku apvienība 12. novembrī organizē sarunu "Tiešsaistē ar zinātnieku".

Šoreiz pulksten 19 uz sarunu tiks aicināts Vidzemes augstkolas rektors Gatis Krūmiņš, lai uzzinātu vairāk par Latvijas zinātnes nākotni zinātnes stratēģiskās komunikācijas kontekstā.

Iepriekš nav jāpiereģistrējas, sarunu varēs vērot "Facebook" tiešraidē.

--

Pasaules zinātnes diena mieram un attīstībai ik gadu tiek atzīmēta 10. novembrī, lai uzsvērtu zinātnes nozīmīgo lomu sabiedrībā un nepieciešamību iesaistīt aizvien vairāk cilvēku diskusijās par šodienas zinātnes izaicinājumiem. Stiprinot saites starp zinātni un sabiedrību, Pasaules zinātnes dienas mērķis ir informēt par zinātnes sasniegumiem un izcelt zinātnieku lomu un ieguldījumu mūsu planētas izzināšanā un ilgtspējas veicināšanā. Plašāk par šī gada tēmu un iesaistes iespējām informācija pieejama šeit (angļu valodā).

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!