Foto: NASA
Starptautiskā kosmosa stacija (SKS) bieži slavēta kā miera un sadarbības simbols – par to, kas notiek uz Zemes, astronautiem un kosmonautiem Zemes orbītā it kā ne silts, ne auksts. Lai kādas nebūtu nesaskaņas valstu starpā, tās nedrīkst traucēt šim vairāk nekā 20 gadus ilgušajam megaprojektam. Protams, tā tas gluži nav, un saspīlējumu risināšanā arī agrāk kā arguments piesaukta SKS nākotne. Taču šobrīd tā vairs nav vien "rīvēšanās" par ietekmes telpu, atsevišķi Krievijas atbalstīti teroristiski izgājieni (piemēram, MH-17 notriekšana) vai starptautiski neatzīta svešas valsts daļas aneksija, bet brutāls pilna mēroga karš, civiliedzīvotāju slepkavošana un draudēšana ar kodolieročiem. Šie draudi uzlidojuši arī 400 kilometrus virs zemes.

Kaujas raķešu fans Rogozins gānās tviterī

Ņemot vērā ASV, Eiropas Savienībā esošo un arī tajā neesošo Eiropas valstu, kā arī Japānas noteikto sankciju mērogu, ir diezgan skaidrs, ka arī SKS projekts vairs nevarēs turpināties tā, it kā nekas nebūtu noticis. Kārtējo reizi vairs nevarēs aizspiest ausis un aizvērt acis uz notiekošo un priecāties, ka kosmosā strīdu nav. To pierādīja pirmkārt "Roskosmos" vadītājs Dmitrijs Rogozins vairāku tvītu sērijā, kurā deva "draudzīgus" padomus ASV prezidenta Džo Baidena administrācijai par to, ka ar sankcijām derētu uzmanīties, lai paši nedabūtu pa galvu. Proti, Rogozins atgādinājis, ka SKS manevrēšanas spējas, lai izvairītos no dažādām atlūzām orbītā, kā arī lai laiku pa laikam koriģētu orbītu un paceltu SKS augstāk, lielā mērā atkarīgas no Krievijas – tam tiek izmantoti Krievijas "Progress MS" kravas kuģu dzinēji. Savukārt stacijas vadību un orientāciju telpā nodrošina moduļa "Zvezda" sistēmas.
Ja pārtrauksiet ar mums sadarbību, kas glābs SKS no nevadāmas iziešanas no orbītas un nogāšanās ASV vai kādas Eiropas valsts teritorijā? Vēl ir variants šai 500 tonnu konstrukcijai nogāzties Indijā vai Ķīnā. Gribat šīs valstis apdraudēt ar ko tādu? Virs Krievijas SKS nelido, tāpēc visi riski – jūsu pusē. Esat tam gatavi?
Dmitrijs Rogozins, "Roskosmos" ģenerāldirektors
Rogozins turpina netiešos draudus, mudinot Rietumus pārbaudīt, vai tiem, kas draud ar sankcijām, neesot Alcheimera slimība – ka nesanāk pašiem dabūt pa pieri, un šoreiz ļoti tiešā nozīmē. Jāatgādina, ka pret pašu Rogozinu kā pret varai pietuvinātu personu pēc Krimas aneksijas jau 2014. gadā personīgi tika vērstas ASV sankcijas.

Liela daļa Rogozina ierakstu "Twitter" pēdējās dienās tieši vai netieši pauž atbalstu Krievijas iebrukumam Ukrainā. Ja NASA administratoram Bilam Nelsonam viņa "Twitter" konta fona attēlā redzama Zeme, raugoties no kosmosa, tad Rogozina "tapete" ir kaujas starpkontinentālo ballistisko raķešu palaidējiekārtu kolonna.

Rogozins arī paironizējis par Eiropas Kosmosa aģentūras (EKA) paziņojumu, ka tā ievēros visas dalībvalstu noteiktās sankcijas un šobrīd izvērtē sekas, ko sankciju noteikšana atstās uz programmām, kas īstenotas sadarbībā ar Krieviju. SKS jautājumos šī komunikācija notiks ciešā sadarbībā ar NASA, un tāpat EKA arī bažījas, ka šogad ieplānotās "ExoMars" misijas starts nu būs jāpārceļ. Rogozins uz aģentūras paziņojumu reaģēja ar teicienu, ka "EKA nolēmusi sev nosaldēt ausis, lai tikai iespītētu krievu tantiņai".

Kas reāli sagaida SKS

Vēl pirms Krievijas iebrukuma Ukrainā izskanēja priecīgas ziņas par SKS nākotni – viss liecināja, ka to varētu ekspluatēt vēl līdz 2030. gadam. NASA veica tehnisko izvērtējumu un noteica šo gadu kā termiņu, līdz kuram staciju (ar regulāriem uzturēšanas darbiem, protams) varētu droši lietot. Taču šobrīd par to, ka SKS sadarbība veiksmīgi varētu turpināties vēl gandrīz desmit gadus, sāk šķist mazāk ticama.

NASA administrators Bils Nelsons tieši Rogozina draudiem neatbildēja, taču aģentūra izplatīja kopēju paziņojumu, ka "turpina sadarboties ar visiem starptautiskajiem partneriem (tātad arī "Roskosmos"), lai arī turpmāk nodrošinātu drošu SKS darbību."

SKS sastāv no daudziem atsevišķiem moduļiem un segmentiem – tos ražojušas iesaistītās partnervalstis Krievija, Kanāda, ASV, Japāna un arī EKA kā organizācija. SKS lietošanas nosacījumus regulē līgumi starp katru no šīm pusēm, un tie paredz, ka katras valsts ražotie moduļi pēc būtības ir šīs valsts teritorijas "paplašinājums" kosmosā. Tie ir sastāvdaļa no kopējās SKS struktūras, taču kontroli pār tiem saglabā individuālās puses, tostarp uzstādot arī lietošanas nosacījumus.

Par spīti tam, cik draudīgi izklausās Rogozina retorika, Krievija nevar "piespiest pogu" un likt SKS nogāzties zemē. Ar nogāšanos virs ASV vai Eiropas viņš bija domājis to, ka no Krievijas ir atkarīgi SKS orbītas uzturēšanas manevri, kā arī tad, kad SKS laiks pa īstam būs pienācis, arī manevri, lai to ievadītu atmosfērā precīzi tur, kur atlūzas var iegāzties okeānā, nevienu neapdraudot. Un jāatceras, ka SKS katrā ekspedīcijā mīt arī vairāki Krievijas kosmonauti. Šobrīd tur atrodas divi – Pjotrs Dubrovs un Antons Škapļerovs. Tāpēc Rogozina "draudzīgie atgādinājumi" šobrīd drīzāk jāuztver kā tukši draudi gan tādēļ, ka Krievija gana daudz pati ieguldījusi šajā projektā, gan neparedzamo politisko seku, ja Krievija vienpusēji pēkšņi izšķirtos sabotēt SKS projektu, dēļ.

Kur skaidrības ir mazāk – par SKS nākotni. Iepriekš minētā NASA iecere turpināt SKS ekspluatēt vēl līdz 2030. gadam ir guvusi atbalstu no vairuma citu partneru, taču arī Krievijas piekrišana būs nepieciešama, lai ekspluatācijas termiņu pagarinātu no pašreiz aktuālā 2024. gada līdz 2030. gadam. Rogozins jau vēl pirms Krievijas uzbrukuma Ukrainai kaulējies par sankcijām, uz spēles liekot SKS nākotni un norādot, ka Krievija varētu projektā palikt arī pēc 2024. gada, ja ASV piekristu atcelt sankcijas pret noteiktiem uzņēmumiem. Taču šī brīža situācija ir tāda, kas var iezvanīt arī ātrāku SKS galu, nekā to gribētu ASV un Rietumu partneri.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!