Foto: Publicitātes foto
Iedomājies, ka esi britu universitātes students, bet apmeklē lekcijas Rīgā. Studē IT un mākslīgo intelektu vienlaicīgi divu valstu augstskolās, dzīvojot dzimtajā Latvijā. Tev nebūs bieži jāceļo un jātērē papildu resursi. Šādu iespēju sniedz studijas dubultā diploma programma "Dabaszinātņu bakalaura grāds datorzinātnē" ar specializāciju mākslīgā intelekta jomā. To absolvējot, iegūsi uzreiz divus diplomus un pilnīgi reālas izredzes strādāt labākajās kompānijās jebkurā pasaules malā. Skat, ko par savu pieredzi stāsta jaunieši, kas jau izvēlējušies šo studiju programmu.

Vēlas studēt angļu valodā un tuvu mājām

"Man vienmēr ir paticis stādāt ar datoru, kā arī gribēju iegūt augstāko izglītību angļu valodā. Transporta un sakaru institūta (TSI) piedāvātā dubultā diploma programma sadarbībā ar Rietumanglijas Universitāti (UWE) šķita tam piemērota izvēle," stāsta Jurijs Luņovs, TSI un UWE 2. kursa students.

"Man patīk studēt Rīgā, tuvu mājām. Uzskatu, ka studiju beigās iegūt diplomu arī no britu universitātes ir lieliska iespēja – tā ir izglītība ir ar ļoti senām tradīcijām un tiek augstu vērtēta jebkur pasaulē," uzskata 1. kursa students Oļegs Ivanovs. "Izvēlējos apgūt mākslīgo intelektu, jo man šķiet, ka tas var nākotnē dot ļoti lielas iespējas sabiedrības attīstībai." Pagaidām Oļegs ar kursabiedriem pamazām iepazīstas ar mākslīgā intelekta (MI) pamatprincipiem. Semestra sākumā studenti iepazinās ar TSI robotikas centra aprīkojumu, tajā skaitā humanoīdo robotu NAO, kas savā darbā izmanto MI elementus. "Tas prot runāt un uztvert informāciju. Robots dejoja, lēkāja un izpildīja vingrinājumu – atspiešanos. Tas bija ļoti iespaidīgi", tā Oļegs.

Atbildot uz līdzīgu topošo studentu pieprasījumu, TSI sadarbībā ar UWE (Bristole, Lielbritānija) izstrādāja studiju programmu "Dabaszinātņu bakalaura grāds datorzinātnē" ar specializāciju mākslīgā intelekta jomā. Svarīgi, ka pieprasījums nāk arī no industrijas puses. Mākslīgais intelekts ir viena no informācijas tehnoloģiju jomām, kura attīstās visstraujāk, un jauni speciālisti ir ārkārtīgi pieprasīti. Visā pasaulē, ieskaitot arī Latviju, ir nepieciešami vairāk un vairāk IT jomas kvalificēti speciālisti. Kā programmas prezentācijas pasākumā teica Maksims Jegorovs, IT lieluzņēmuma "Accenture" vadītājs Latvijā un "IT izglītības fonda" valdes priekšsēdētājs, lai nodrošinātu IT nozares attīstību un apmierinātu citu nozaru pieprasījumu pēc IT speciālistiem, tepat Latvijā būtu nepieciešami 3000 IT studiju programmu absolventi gadā. Pagaidām šis pieprasījums netiek apmierināts, tāpēc "IT izglītības fonds" un industrijas pārstāvji aktīvi atbalstīja jaunās studiju programmas izveidošanu. Tieši tāpēc topošie programmas absolventi varēs izvēlēties – strādāt starptautiskos IT projektos, paliekot mājās – Latvijā –, vai arī pēc absolvēšanas doties uz kādu citu valsti.

Programmas 2. kursa studente Paula Pūpola uzsver: "Ļoti liela priekšrocība dubultā diploma programmai ir tā, ka mums nav nekur jāceļo. Mēs varam būt tepat mājās, it īpaši šajā laikā, kad ceļošana nav tik viegla. Un, protams, četros gados tu iegūsti divus diplomus, kas parasti prasītu astoņus gadus."

Dubultas studijas bez dubultas slodzes


Dubultais diploms nenozīmē, ka jāmācās divās programmās paralēli, aizmirstot par atpūtu. Augstskolas kopīgiem spēkiem vienā programmā apvienoja labāko, ko var piedāvāt IT un MI studiju jomā. Par pamatu tika ņemta TSI studiju programma "Dabaszinātņu bakalaura grāds datorzinātnē", kuru UWE kolēģi rūpīgi izvērtēja – gan lekciju saturu, gan uzdevumus, gan mācībspēkus. Programmai pievienoja arī studiju kursus no UWE universitātes, it īpaši tas attiecas uz lekcijām, kas veltītas MI tēmai: MI izaicinājumi un pētījumi, MI rīki un metodes, IT projektu vadība u.c. Tajā skaitā ir arī kritiskā domāšana, kas mūsdienās ir ļoti aktuāli – spēt reaģēt un pieņemt lēmumus dažādās situācijās. Programmu apstiprināja īpaša UWE validācijas komisija.

"Tāpat kā TSI, mūsu universitāte izstrādā studiju programmas ciešā sadarbībā ar industriju un sniedz studentiem zināšanas un iemaņas, kas ir pieprasītas no darba devēju puses," UWE Starptautiskā biroja vadītāja Sofija Tērnbula izceļ vērtības, kas palīdzēja augstskolām uzsākt aktīvu sadarbību.

Nodarbības šai programmai studentiem vada TSI pasniedzēji Rīgā, ievērojot visus britu izglītības kvalitātes standartus. "UWE rūpīgi kontrolē šīs programmas darbu. Semestra sākumā TSI pasniedzēji saskaņo ar britu kolēģiem pilnīgi visu mācību saturu, ieskaitot katru praktisko uzdevumu. Semestra beigās visus studentu izpildītos darbus pārbauda un vērtē gan TSI, gan UWE pasniedzēji, apspriežot tos savā starpā," skaidro Mihails Savrasovs, TSI prorektors akadēmiskajā un zinātniskajā darbā, UWE sadarbības dibinātājs. Programmas absolventi saņems gan TSI, gan UWE diplomu. Britu diplomā nebūs atzīmēts, kur tieši students ieguva UWE izglītību – Latvijā, Lielbritānijā vai citā valstī. Tātad, pasniedzēji no Bristoles seko, lai iegūto zināšanu līmenis atbilstu UWE reputācijai.

Sadarbība ar UWE


Pašā UWE kampusā Bristolē studē vairāk kā 30 tūkstoši studentu. Vairāk kā 6 tūkstoši studentu studē UWE dubultā diploma programmās visā pasaulē, programmas prezentācijā tiešsaistē pastāstīja UWE pārstāve Sofija Turnbola. Tas nozīmē, ka UWE ļoti aktīvi sadarbojas ar saviem studentiem, kuri atrodas pat ļoti tālu no Bristoles. "Mēs varam piekļūt UWE online-bibliotēkai, speciālai programmatūrai, kā arī apmeklēt viņu vebinārus un citus tiešsaistes pasākumus, jo esam viņu reģistrēti studenti", par resursiem, kurus piedāvā UWE, stāsta Paula Pūpola.

UWE seko ne tikai studentu panākumiem studijās, bet arī viņu kopīgai apmierinātībai ar studiju procesu. "Es biju ļoti pārsteigta, kad man personīgi piezvanīja UWE pārstāvis un jautāja, kā man iet, piedāvāja visādus avotus, kur es varu iegūt informāciju un palīdzību, arī psiholoģisko palīdzību. Jo, kā mēs visi zinām, attālinātajās mācībās ne visiem iet viegli. Jautāja arī, vai man viss padodas, vai man nepieciešama kaut kāda tehnika, lai aprīkotu savu mājas biroju," pieredzē dalās 2. kursa studente Taisija Kožarina.

Studiju beigās dubultās programmas absolventiem ir iespēja rīkot sev dubultus svētkus: svinēt izlaidumu gan Rīgā, gan doties uz Bristoli un pieredzēt UWE izlaiduma ceremoniju. "Es saucu dubulto diplomu par globālo pasi: jūs varat meklēt darbu ne tikai Latvijā vai Lielbritānijā, bet jebkur pasaulē, kur ir interesantas vakances datorzinātņu jomā. Vienmēr saku studentiem: sekojiet darbam nevis valstij," uzsver Sofija Tērnbula no UWE.

Ja vēlies studēt IT ar uzsvaru uz mākslīgā intelekta iespējām un programmatūras izstrādi tepat Latvijā un vienlaicīgi iegūt Lielbritānijas diplomu, tad TSI un UWE programma ir unikāla iespēja.

TSI aicina laikus gatavoties iestājpārbaudījumiem, kas norisināsies 2022. gada pavasarī-vasarā. Tiem, kas konkursu izturēs, būs iespēja pievienoties trešajai dubultā diploma programmas "Dabaszinātņu bakalaura grāds datorzinātnē" (ar specializāciju MI jomā) studentu kopai, kas sāks studijas 2022. gada septembrī. Tā kā šajā programmā studējošo skaits ir ierobežots, TSI mudina ar pieteikuma aizpildīšanu lieki nekavēties.

"Domāju, jebkuram studentam ir svarīgi, ka var ļoti daudz ietaupīt, studējot Latvijā un beigās iegūstot divus diplomus, viens no kuriem ir no britu augstskolas," spriež Paula Pūpola. Studijas dubultā diploma programmā TSI maksā daudz mazāk nekā studijas Lielbritānijā. Nerunājot par to, ka dzīve Bristolē ir daudz dārgāka nekā Rīgā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!