Foto: Latvijas Universitāte

Tehnoloģijām spēlējot arvien lielāku nozīmi ikdienas dzīvē, to, vai mūsu drošība netiks apdraudēta, noteiks arī sabiedrības humanitārā izglītība, sarunu festivālā "Lampa" paredz Latvijas Universitātes rektors Indriķis Muižnieks. Radio Naba tehnoloģiju šova #DigitālāsBrokastis rīkotajā diskusijā "Tehnoloģiju Ķīlnieki" rektors ar portāla "Delfi" Nacionālo un biznesa ziņu nodaļu redaktoru Filipu Lastovski diskutē par cilvēka un ikdienā pieejamu tehnoloģiju attiecībām.

Kā diskusijā norāda Lastovskis, viens no risinājumiem, lai ikdienā izmantotās tehnoloģijas nevarētu pavērst pret mums, ir tehniski drošības uzlabojumi. Piemēram, viedās ierīces, kas uztver signālu, bet to neraida, bieži vien ir ar augstāku drošības pakāpi. Taču, kā viņš norāda, būtiskākais šajā jautājumā ir izglītības sistēma un audzināšana ģimenē, kas jau bērnībā ir spējīga ielikt pamatus sapratnei par tehnoloģiju ieguvumiem un riskiem.

Muižnieks papildina, ka tālākā perspektīvā starp drošības risinājumiem parādīsies arī bioloģiski ģenētiskā kodēšana. Pielāgojot ierīci konkrēta cilvēka bioloģiskajiem parametriem, iespējams iegūt lielāku individualizāciju un veikt salāgošanu starp cilvēku kā ģenētisku objektu un elektročipu kā elektronisku objektu, norāda Muižnieks.

Taču tajā pašā laikā, kā norāda Muižnieks, drošība nav tikai tehnisko izstrādātāju rokās un arvien lielāku nozīmi iegūs domāšanas jautājums. Beigu beigās viss atduras pret to, vai cilvēki grib kādu drošības sistēmu uzlauzt, un ko ir gatavi darīt, lai to panāktu. Tāpēc jautājums par sabiedrības izglītotību humanitāros jautājumos kļūst arvien nozīmīgāks, uzsver Muižnieks.

Sarunu festivāls "Lampa" norit Cēsu pils parkā no 28. līdz 29. jūnijam. Uz vairākām skatuvēm divu dienu laikā notiek vairāk nekā 350 pasākumu. Galvenais festivāla mērķis ir stiprināt demokrātijas, diskusiju un cieņpilnu sarunu kultūru Latvijā. Šī gada diskusiju galvenā tēma ir drosme.

Uz "Lampu" kuplā pulkā devusies arī "Delfi" komanda, lai gan kā dalībnieki piedalītos dažādās diskusijās, gan informētu lasītājus par svarīgāko, kas šajā nedēļas nogalē norisināsies Cēsīs. Divu dienu garumā tika nodrošināta video un teksta tiešraide.

Diskusijas ieraksts podkāstā dzirdams šeit.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!