Foto: AFP/Scanpix/LETA
Tā ne tuvu nebūs tik spoža kā komēta NEOWISE, kuru varējām vērot 2020. gada jūlijā. Taču daudz retāka viešņa gan – atklāta pirms nepilna gada, komēta C/2022 E3 (ZTF) pēdējo reizi Zemei pietuvojās pirms 50 tūkstošiem gadu un šoreiz mums "uzstāsies" pēdējo reizi. Ja labi paveiksies, to varēs redzēt arī bez optiskiem palīglīdzekļiem. Vai arī pietiks ar kvalitatīvu tālskati. Kurp vērties, lai ieraudzītu reto parādību? Te īss ceļvedis veiksmīgām komētas "medībām".

Kā ātrs randiņš

Gandrīz kā "svaipojot" potenciālos partnerus randiņu lietotnēs, arī ar komētām reizēm viss notiek strauji – pamanām, iepatīkas, gribam uzzināt ko vairāk, bet – viens acumirklis un izdevība palaista garām. Taču bez bēdu, pie apvāršņa jau vīd nākam... ā, neko. Atkal garām.

Protams, ir tādi stabili partneri kā Haleja komēta. Kāda biežāk, kāda retāk, bet visas periodiskās komētas mūs apciemo paredzamos intervālos. Haleja komēta ir slavenākā no tām un vienīgā īsā perioda komēta, kuru ar neapbruņotu aci var ieraudzīt divreiz viena cilvēka mūža laikā. Ir arī tādas, kas gar Sauli palido daudz biežāk, taču saskatāmas vien ar speciālu aprīkojumu. Tad vēl ir garā perioda komētas, kā jau minētā NEOWISE, kas mums pietuvojas reizi vairākos gadsimtos vai tūkstošgadēs.

Taču dažas gar Sauli nolido tikai reizi faktiski visas cilvēces vēsturē – tās ir paraboliskās komētas. Un tas notiks arī ar C/2022 E3 (ZTF). Viens "ātrais randiņš", un viss. Diemžēl mazāk piņķerīga nosaukuma šai komētai oficiāli vēl nav. 

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!