Foto: NASA

Vai Mēness paraugi ir kā labs vīns un ar laiku kļūst tikai vērtīgāki? Šādu jautājumu uzdod vietne "Live Science". Ir pamats domāt, ka tā tiešām varētu būt. NASA beidzot pētīs paraugu no Mēness, kas hermētiski cieši noslēgtā konteinerā tubusā neaiztikts pavadījis 50 gadus, un tas varētu būtiski atšķirties no citiem Mēness paraugiem, ko pārveda "Apollo" misijas astronauti.

Konkrētais paraugs tika iegūts pēdējā "Apollo" misijā 1972. gada decembrī. Toreiz pa Mēness virsmu bradāja Jūdžīns Sernans un Harisons Šmits. Viņiem līdzi bija divas apmēram 35 centimetrus garas un četrus centimetrus diametrā lielas caurulītes paraugu ievākšanai. Tās ar āmuru burtiski tika ietriektas Mēness virsmā, dobo vidu piedzenot pilnu ar iežu fragmentiem un regolītu. Viena no caurulītēm tika ievietota hermētiski nenoslēgtā konteinerā, bet otra – vakuumā.

Ir pagājuši gandrīz 50 gadi, un NASA nolēmusi – beidzot ir laiks vakuumā uzglabāto paraugu atvērt. Kāpēc gaidīt tik ilgi? Iemesli ir vairāki.

Pirmkārt, zinātnieki lieliski saprata, ka tehnoloģijas strauji attīstīsies, un pēc desmit, 10 un vairāk gadiem iegūtos vērtīgos paraugus varēs izpētīt jau ar daudz smalkākām metodēm un iekārtām, uzzinot vairāk.

Otrkārt, tā kā šis paraugs tika uzglabāts vakuumā, tas būtiski atšķiras no tiem, kas netika uzglabāti hermētiski noslēgti no apkārtējās vides.
Proti, šajā paraugā, iespējams, būs saglabājušies ne tikai iežu fragmenti un putekļi, bet arī gāze no gaistošiem savienojumiem.
Materiāls aptuveni 30 centimetru dziļumā zem Mēness virskārtas bija sasalis ārkārtīgi zemā temperatūrā, bet "plusos", saprotams, daļa materiāla iztvaiko. Ja hermētiski nenoslēgtajos paraugos šīs gāzes "aizgāja gaisā", tad šobrīd NASA un Eiropas Kosmosa aģentūras (EKA) zinātniekiem ir iespēja tās notvert un izpētīt.

EKA aģentūra pat ir radījusi speciālu instrumentu tieši šim vienam uzdevumam – lai atvērtu parauga konteineru.

Foto: NASA

Zinātnieki rīku iesaukuši par "Apollo konservu attaisāmo". Tam ne tikai uzmanīgi jāattaisa "aizzīmogotais" sūtījums no Mēness, bet arī jānotver katra gāzes molekula, kas no konteinera nāks ārā pēc atvēršanas. Pēc tam iegūtos gāzu paraugus analizētu ar masspektrometru.

"Katrs gāzes komponents, ko mēs izanalizēsim, atklās kādu stāsta daļu par gaistošo savienojumu rašanos un evolūciju uz Mēness un Saules sistēmā," skaidro Frančeska Makdonalda, kura Eiropas Kosmosa aģentūrā vada "Apollo" parauga analīzes projektu.

Foto: NASA

Nu varētu būt arī īstais brīdis analizēt šo pēdējo neatvērto paraugu, kas ievākts pirms pusgadsimta, jo tuvākajā desmitgadē, visticamāk, būs jauns materiāls, ko pētīt. Kaut šobrīd nešķiet ticami, ka "Artemis" misijās pirmie cilvēki uz Mēness atgriezīsies jau 2024. gadā, kā tika cerēts vēl pirms pāris gadiem, tas droši vien notiks līdz 2030. gadam, un arī šajās misijās ir plānots ievākt paraugus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!