Foto: Reuters/Scanpix/LETA
Nirēji Floridas piekrastes ūdeņos uzgājuši 1986. gadā avarējušā ASV kosmoplāna jeb šatla "Challenger" atlūzu fragmentu. Šis atradums bijis neplānots, jo nirēju mērķis bija pavisam cits. Atradēji ir izklaidējoši dokumentāla satura veidotāji, kas tobrīd vākuši materiālus raidījumam par leģendām un mītiem apvīto Bermudu trijstūri, vēsta "The Wall Street Journal".

Vispirms neliela atkāpe par Bermudu trijstūri. Urbānā leģenda par šo apgabalu Atlantijas okeānā starp Bermudu salām, Lielajām Antiļu salām un Floridas štata dienvidiem nav diez ko sena. Nostāsti par it kā bīstamo apgabalu straujāk sāka izplatīties vien pagājušā gadsimta vidū pēc vairākām publikācijām medijos un grāmatām. Tajās tika stāstīts par kuģu un lidaparātu pazušanu minētajā apgabalā šķietami "mistiskos" apstākļos, kam neesot racionāla izskaidrojuma. Īpaši slavens ir stāsts par piecām ASV kara flotes torpēdu lidmašīnām "Grumman TBM Avenger", kas treniņlidojuma laikā pazudušas bez vēsts.

Bermudu trijstūra "īpašā bīstamība" gan nav nekas vairāk kā mīts – ja aplūko statistiku, ir virkne citu apgabalu, kur kuģu un lidmašīnu avārijas notikušas biežāk. Turklāt ir arī laba daļa avāriju un pazušanas gadījumu, kas piedēvētas Bermudu trijstūrim, bet patiesībā notikušas ārpus tā robežām, turklāt daļa ir sen atrisinātas. Plašs raksts par to 2015. gadā publicēts izdevumā "Skeptical Inquirer". ASV Nacionālā okeānu un atmosfēras pārvalde arī norāda, ka šajā okeāna reģionā nevalda kādi īpaši spēcīgi dabas spēki, un "nav pierādījumu, ka šeit kuģi vai lidaparāti bez vēsts pazūd biežāk nekā jebkurā citā okeāna daļā, kur ir līdzīgas intensitātes satiksme".

Taču cilvēkus aizvien uzrunā šāda veida saturs – tas ļauj vaļu fantāzijai un padara reizēm garlaicīgo rutīnu kaut nedaudz interesantāku. To lieliski apzinās raidījumu veidotāji, kas par šīm vietām aizvien veido izklaidējošus materiālus. Līdzīgi arī šoreiz – nirēji bija daļa no komandas, kas veidoja raidījumu par Bermudu trijstūri, un meklēja kuģu vrakus. Viņi pavisam noteikti necerēja atrast 80. gados uzsprāguša kosmoplāna atlūzas.

Tiesa, tā kā šis raidījums drīzumā tiks translēts "History Channel", nav izslēgts variants, ka paziņojums par "Challenger" atlūzu atrašanu ir daļa no mārketinga kampaņas, lai popularizētu gaidāmo seriālu par Bermudu trijstūri. Starp citu, atlūzas atrastas ūdeņos, kas pat nav Bermudu trijstūrī, bet pie tā robežām.
Foto: AP/Scanpix/LETA

Lai vai kā – atradums gan ir īsts, nevis izdomāts, un to apstiprināja arī NASA. Nirēji, pētot gultnē esošo objektu, visai ātri apjautuši, kas tas ir – tas atrasts tuvu Floridas krastam, no kura kosmosā dodas raķetes. Objekts bijis moderna paskata un klāts ar raksturīgajām 20x20 centimetru plāksnēm – tās bija kosmoplāna karstumizturīgās keramikas plāksnes, kurām lidaparāts jāpasargā no sadegšanas, atgriežoties uz Zemes. Komanda uzreiz sazinājusies ar NASA, lai apstiprinātu, ka atradums patiešām ir daļa no "Challenger".

NASA arī izmantoja iespēju, lai atgādinātu – likums nosaka, ka visas šādas atlūzas ir ASV valdības īpašums. Cilvēkiem, kas savu "dārgumu meklētāju" gaitās atraduši kādu objektu, kas varētu būt raķetes vai cita kosmiska lidaparāta atlūzas, nekavējoties jāsazinās ar NASA.

Jāatgādina, ka kosmoplāns "Challenger" eksplodēja 1986. gada 28. janvārī vien 73 sekundes pēc starta.

Foto: NASA

Bojā gāja ne tikai profesionāli NASA astronauti, bet arī skolotāja Krista Makolifa, kas bija iekļauta komandas sastāvā "Teacher in Space" projekta dēļ. Bija paredzēts, ka Makolifa no Zemes orbītas tiešraidē vadīs vairākas mācībstundas skolēniem un popularizēs NASA kosmoplānu programmu. Šim startam sekoja līdzi liels skaits cilvēku ne tikai klātienē, bet arī TV ekrānos visā ASV, un "Challenger" avārija atstāja dziļas rētas ASV sabiedrībā. Izmeklēšanā noskaidrots, ka katastrofu izraisīja defekti kosmoplāna labās puses starta paātrinātāja blīvēs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!