Foto: Reuters/Scanpix/LETA
Imperatorpingvīnu pasaulē ir daudz vairāk, nekā mums iepriekš šķitis. Pat par 10% vairāk, un to palīdzēt noskaidroja satelītuzņēmumi, kuros labi redzamas putnu koloniju atstātās pēdas uz baltās ledus segas, proti, prāvi izkārnījumu pleķi. Šīs ir labas ziņas, jo arī Antakrtīdā mītošie imperatorpingvīni ir viena no tām sugām, kuras būtiski apdraud globālā sasilšana, kas visizteiktāk jūtama tieši Zemes polos.

"Campus" jau iepriekš rakstīja, ka klimata pārmaiņas un strauji sarūkošā ledus sega var nozīmēt pamatīgas nepatikšanas arī pasaules pretējā polā, proti, polārlāčiem var nākties badoties daudz ilgāku laika posmu, kas var arī novest pie šo dzīvnieku izmiršanas tuvāko 100 gadu laikā.

Pašreizējie klimata modeļi neko patīkamu nesola arī imperatorpingvīniem. Bet nu, pateicoties satelīta "Sentinel-2" fotogrāfijās fiksētām pingvīnu koloniju "pēdām", proti, milzīgiem putnu izkārnījumu traipiem uz ledus segas, atklātas astoņas iepriekš nezināmas imperatorpingvīnu kolonijas un apstiprināta vēl trīs koloniju esamība, par kuru eksistenci iepriekš runāja tikai pieļāvuma formā. Tādējādi kopumā nu ir jau 61 zināma imperatorpingvīnu kolonija. Divas no jaunatklātajām vietām ir Antarktikas pussalas reģionā, trīs kontinenta rietumos, bet sešas kontinenta austrumos.

Foto: Eiropas Kosmosa aģentūra

Starp visām kolonijām ir pienācīgs atstatums – zināms, ka imperatorpingvīni reizēm ietur pat vairāk nekā 100 kilometru astatumu starp kolonijām.

Protams, satelītuzņēmumi nesniedz iespēju uzskaitīt katru putnu, taču var izdarīt aptuvenas aplēses pēc putnu baru apjoma. 11 jaunu koloniju atklāšana nozīmē, ka imperatorpingvīnu globālā populācija varētu būt no pieciem līdz pat 10% lielāka nekā iepriekš uzskatīts. Kopumā ap 280 tūkstošiem pāru jeb vairāk nekā 560 tūkstošiem putnu pārošanās vecumā, plus atvases.

No vienas puses šie ir labi jaunumi. No otras – ne tik ļoti. "Jaunatklātās kolonijas neatrodas vietās, kur ir stabila ledus sega. Šīs vietas ir (klimata pārmaiņu ietekmē) ievainojamas un, visticamāk, ledus sega te izzudīs," raidorganizācijai BBC skaidro britu polārpētnieku komandas pārstāvis doktors Pīters Fretvels.

Lai imperatoringvīni veiksmīgi varētu izauklēt olu un pēc tam jaundzimušo pingvīnēnu tā dzīves pirmajā gadā, nepieciešama stabila, gluda ledus sega, kas turklāt piesaistīta vai nu pie liela aisberga vai kontinenta malas. Ja šāda ledus sega izveidojas pārāk vēlu vai arī pārāk ātri sadalās, jaunajiem putnēniem nāksies doties ūdenī vēl pirms to apsplvojums ir nomainījies uz "ūdensizturīgo versiju".

Foto: Eiropas Kosmosa aģentūra

Pat tad, ja tiks sasniegti Parīzes Klimata vienošanās mērķi un globālā vidējā temperatūra nepieaugs vairāk nekā par 1,5 grādu, ja salīdzina ar pirmsindustriālo laikmetu, tāpat imperatorpingvīnu dzīvotnes tiks pamatīgi skartas, un šo putnu populācija varētu sarukt pat par trešdaļu jau nākamo trīs paaudžu laikā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!